Oszlopos fúró a precíz lyukfúrásért

Az otthoni és ipari körülmények között is szinte minden esetben szükség van valamilyen fúrógépre, amivel megfelelő méretű, mélységű lyukat fúrhatunk fába vagy falba, esetleg fémbe. A hagyományos fúró- vagy csavarozó gépek jól ismert barkács kellékek. Lássuk, mi a helyzet az oszlopos fúró megoldással! Számos esetben van szükség egy pontos, precíz lyuk fúrására, ha pontos illesztésről, az adott csavar megfelelő helyre történő behajtásáról van szó.

Ilyenkor bizony elengedhetetlen lehet egy olyan fúrógép használata, amelyik pontos lyukat fúr. Az oszlopos fúró pontosan ilyen céllal lett kifejlesztve és az évek során jelentősen továbbfejlesztve. A gépgyártás, a lakatosmunkák kifejezetten igénylik az oszlopos fúró használatát a fém alkatrészek megmunkálásához. Hiszen egy gép fémváza pontos tervezés alapján készül, nem lehet bárhová lyukat fúrni, a pontos illesztések kialakítása miatt. A fából készült bútorelemek esetében is fontos, hogy pontosan középen, tökéletesen merőleges lyukat fúrjunk, a jó illesztés érdekében.

Erre a célra nem alkalmas a kézi fúró, hiszen a saját kezünkkel nem biztos, hogy sikerül a megadott helyre pontos, merőleges lyukat fúrni. Az oszlopos fúró segítségével akármilyen mélységű, átmérőjű és irányú lyukfúrás megoldható. Minden csak beállítás kérdése. A fúrógépek általában rendelkeznek többfokozatú, állítható forgási sebességgel, a hatékony művelet elvégzésére.

Nem lehet például egy fémelemet nagy sebességgel fúrni, ellentétben a fával. Ezen kívül, az oszlopos fúrónál állítható a munkaasztal magassága és dőlési szöge is. Így bármilyen hosszú lyukat fúrhatunk a befogott fúrószárral, ami szintén legalább 1,5 mm de akár 16 mm vastag is lehet, tokmánytól függően. A szögmérővel ellátott, dönthető munkaasztal segítségével, lehetőség van bármilyen szögben kifúrni a kívánt lyukat, pontosan és precízen. Így tulajdonképpen semmi nem akadályozza az elemek pontos összeillesztését és pontosan a cél, vagyis a precizitás.

Amikor oszlopos fúró vásárlás előtt állunk, érdemes megbízható márkát választani, aminek már van hírneve és tudni való a termék minősége. Legyen jó a motor, legyen masszív, strapabíró szerkezet, amire akármikor számíthatunk. A munkaasztalára érdemes egy gépsatut is rögzíteni, ami segít a munkaelemet stabilan rögzíteni a fúrás idejére. Az oszlopos fúró teljesítménye meghatározza a rábízott munka elvégzésének módját. Érdemes mindig egy kicsit nagyobb teljesítménnyel bíró oszlopos fúrót választani az adott munkához, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.