2.5″-os diszkek a Toshiba és a Western Digital kínálatában

2.5″-os diszkek a Toshiba és a Western Digital kínálatában

A 2.5″-os notebook diszkek nem képesek a 3.5″-osokkal felvenni a versenyt, mégis arany középutat jelentenek az 1.8″-os diszkekhez képest, amelyek az ultrahordozhatóságot szolgálják (gondoljuk az iPod-ra). Tény viszont, hogy az utóbbi években a 2.5″-osok fejlődtek a legtöbbet.

A merevlemezek teljesítménye továbbra is szák keresztmetszetet jelent a notebookok esetében, hiszen a többi komponens elérte egy asztali PC szintjét. A 2.5″-os modellek kompromisszumot jelentenek tehát méretük és fogyasztásuk miatt; a PMR technika következtében pedig egyre gyorsabbakká is is válhatnak. Biztosan nem érik utol a 3.5″-osakat, mégis érdemes figyelemmel kísérni fejlődésüket.

Az asztali vonalon van már750 GB-os modell is, a notebookok piacán viszont még a 200 GB-os határ sincs áttörve. Október közepén teszteltük a Fujitsu MHV2200BT modellt, ami 200 GB-ot nyújtott 2.5″-ba sűrítve. A probléma az volt, hogy magassága átlépte a 9.5 mm-es határt, így szabványos notebookokba nem volt használható.

Most viszont megérkezett a Toshiba MK2035GSS, ami szabványos méretben nyújt 200 GB-ot. Míg a Toshiba főleg az 1.8″-os és 2.5″-os modellekkel alkot maradandót, addig a Western Digital a 3.5″-os piacon tündököl. A Western Digital most újra a 2.5″-os vonalat erősíti, 120 GB-os modelljével.