A 2006. tavaszi Interaktív CPU Slágerlista Frissítése

A 2006. tavaszi Interaktív CPU Slágerlista Frissítése

Tom’s Hardware CPU Slágerlista: A CPU-összehasonlítás Bibliája

A processzorok mindig nagy hatással vannak az emberekre; érdekes követni a technológiai fejlődésüket, és az egyre növekvő teljesítmény-adatokat. A processzorok képe azonban alapvetően meg fog változni a közeljövőben – bár az órajel egy ideje már nem elég az összehasonlításhoz. A teljesítmény ma az órajelnek, a processzor-architektúrának és a magok számának függvénye. Másoknak gondot jelenthet a fogyasztás, és a hőtermelés is. Mindez tehát azt jelenti, hogy a jövőbeni fővonalbeli processzorok sikere azon múlik, mennyire sikerül a teljesítmény és a fogyasztás egyensúlyát megtalálni számukra.

A kétmagos processzorok érkezése is nagy hatással lehet erre. A tiszta órajel már nem olyan fontos az átlagember számára, mivel már két mag futtathat egyszerre több alkalmazást (multitasking). A második magot egyetlen alkalmazás gyorsítására is használhatjuk úgy, hogy a terhelést szálakra osztjuk, amiket megosztunk a magok között (multithreading).

A processzorok összehasonlítása mára bonyolultabbá vált. Az egyszálas teljesítmény az elkövetkezendő években nagyon fontos marad annak ellenére, hogy egyre több többszálú alkalmazás jelenik meg. Ezek bármilyen többmagos processzoron gyorsabban futnak, mivel a terhelés párhuzamosan van elosztva a magok között. Emellett a tesztelésnek figyelembe kell vennie a multitaskingot, mivel a felhasználók egyre többször használnak egyidőben több szoftvert, akár tudatában vannak ennek, akár nem. A szándékos multitasking akkor következik be, amikor több alkalmazást futtatunk egyidőben, a szándékolatlan pedig akkor, amikor a multitasking a háttérben futó alkalmazások miatt jelenik meg (antivírus programok).