A Crossfire Xpress 3200 az nForce4 SLI x16 kihívója

A Crossfire Xpress 3200 az nForce4 SLI x16 kihívója

Az ATI mostanság jelentette be a következő generációs PCI Express chipset az AMD Athlon 64 processzoraihoz. A terméket viszont már Radeon Xpress-nek, hanem Crossfire Xpress 3200-nak nevezik. Ez az elnevezés kívánja hangsúlyozni a duális grafikai képességeket, amelyeket a legfontosabbnak ítélnek a mai mainstream és high-end platformok vonatkozásában. Valódi, duál PCI Express x16 megoldás áll így szemben az Nvidia osztott csatornájú változatához képest, míg egy középszintű déli hídnak kell szembeszállnia az Nvidia funkciógazdagságával.

Az ATI és az Nvidia harca a piaci részesedésért szinte attól fogva folyamatos, hogy a mainsteam 3D grafika megjelent, azonban ez esetben már nem csak a 3D grafikára korlátozódik. Mindkét gyártó rájött arra is, hogy a videókártyák piacán megszerzett jó hírnevét érdemes felhasználnia alaplapi chipsetek esetében is. Kéz a kézben, szinte minden területen megjelenik a párhuzamosítás – a processzorok immáron a többmagosság irányába tartanak, míg két vagy három grafikus csip igyekszik elosztani egymás között a 3D-s terhelést. Mi lehet jobb egy olyan platformnál, ami még a grafikai csipek eladásait is segíti? Felkészültünk rá vagy sem, a duál grafikai csipek megérkeztek.

Ha csak egy átlagos gépet szeretnénk magunknak, akkor bármelyik csipkészlet megfelelő lehet, legyen szó az ATI, Nvidia, SiS vagy a VIA termékéről. De mivel mégis ezt a cikket olvassa, gyaníthatóan érdeklik a nagy teljesítményű grafikai platformok, amelyeket az ATI és az Nvidia képvisel.

Sajnálatos módon a Crossfire és az SLI védettsége miatt más gyártók nem készíthetnek duális csipkészleteket. Így tehát Nvidia platform igényeltetik a GeForce 7 duál grafikához, illetve ideális esetben ATI platform a Radeon X1000 megoldásokhoz. Míg az ATI megoldásához léteznek csipkészlet-alternatívák, a GeForce csak Nforce csipkészlettel használható.

Bár az ATI és az Nvidia arra is rájöttek, hogy a csipkészletek eladhatósága elsősorban a felszereltségüknek köszönhető. Ezért az Nvidia gyorsan kifejlesztett olyan kellemes funkciókat, mint a Gigabites Ethernet vezérlő hardveres tűzfallal, illetve olyan fejlett szoftverkörítéssel is szolgál, amit máshonnan nem lehet beszerezni. Mivel a Santa Clara-i gyár bár korábban belépett a csipkészletek piacára, nem is meglepő, hogy Athlon processzorhoz még mindig az Nforce 4-es chipset a kedvenc. Az ATI éppen ezért akarta behozni lemaradását, mégpedig a taiwani chipsetgyártó ULi felvásárlásával. Az üzlet nem jött össze, valószínűleg az Nvidia ismételt agresszivitásának következtében, ami jobb vételi árajánlatot jelenthetett.

Az érdekes történet ellenére a Crossfire Xpress 3200 chipset végül is megérkezett – kíváncsian várjuk, hogy vajon „fejére” kerülhet-e a korona.