A merevlemezek 15 éve: kapacitás és sebesség

A merevlemezek 15 éve: kapacitás és sebesség

Nem egyszerű időket élünk, ha az adattárolási iparág helyzetére tekintünk. A folyamatosan megjelenő, egyre jobb minőségű multimédiás tartalmak egyre jobb élményt nyújtanak, de lényegesen növelik adattárolási igényünket is. A zenék és videók miatt a korábbi kapacitások már nem elegendőek, így a 3.5″-os diszkek kapacitása is kénytelen volt megnőni; most a plafon a 750 GB. A teljesítmény sajnos nem volt képes ilyen mértékben növekedni.

Hihetetlen, hogy az iparágban mennyi konszolidáció zajlott le az utóbbi időben. A Maxtor megvette a Quantum-ot, majd beolvadt a Seagate-be. A Hitachi, a Samsung és a Western Digital alkotják a másik tábort.

A Seagate kapacitás tekintetében első 750 GB-os 3.5″-os modelljével (Barracuda 7200.10), míg a Samsung népszerű halk működése és jó ára miatt. A Western Digital 10,000 RPM-es Raptor-ja évek óta a leggyorsabb, bár ez inkább belépő szintű profi modellnek tekinthető. A Samsung előnye az első hibrid meghajtó megteremtésében lehet, hiszen ez az egyetlen gyártó, amelyik mágneses és flash adattárolók gyártásával egyaránt foglalkozik.

A mai 3.5″-os diszkek maximum olvasási sebessége nagyjából 55 MB/s, míg hozzáférési idejük 15 ms vagy kevesebb. A leggyorsabb diszkek 70 MB/s sebességgel és 13 ms hozzáférési idővel büszkélkedhetnek. A Western Digital Raptor-t 85 MB/s és 8 jellemzik, így a Windows bootolása villámgyors, de az ár magas, a kapacitás pedig kevés.

A kérdés persze az, hogy mit jelentenek ezek a számok a többi alkatrészhez viszonyítva? Mire számíthatunk a régebbi modellekhez képest? Egy újabb diszk szükségszerűen gyorsabb egy régebbinél?

Szétnéztünk a laborban, s találtunk néhány, még működőképes őskövületet. A leginkább meglepő az egészben, hogy ezek az MS DOS 5.0 és a Windows 3.1 korában születek, mégis használhatók még.