A PCI Express Mérlegelő Elemzése

A PCI Express Mérlegelő Elemzése

Mekkora sávszélességre van szüksége valójában a PCIe-s videokártyáknak?

A Tom’s Hardware olvasói emlékezhetnek erre a projektre, mert ez nem egy teljesen új ötlet. Mi egyszer már megmértük a PCIe foglalatok sávszélességét 2004 Novemberében; akkoriban a PCIe még újnak számított, és nem igazán volt előnyben az AGP foglalatokhoz képest. Manapság már majdnem minden új számítógép PCIe foglalatot használ az integrált és a különálló videokártyákhoz. A grafikai megoldások terén olyan fejlődés ment végbe, hogy úgy gondoltuk, hogy itt az ideje, egy új tesztnek, hogy megtudjuk a választ a: Mekkora sávszélességre van szüksége valójában a PCIe-s videó-kártyáknak? kérdésre.

A PCI Express gyorsan vált egy fontos, növekedő egységgé a grafikai megoldások használatában, mert lehetővé tette az ATI/AMD és a Nvidia gyártóknak hogy egyszerre kettő vagy akár négy videokártyát is szereljenek egy gépbe. Emellett a PCIe fontos még olyan nagy sávszélességet használó kártyákhoz, mint a fizikai számításokat gyorsító eszközök a 3D alkalmazásokhoz és játékokhoz. A több videokártya számítási tudása akkor használható ki, ha ugyanolyan szinten szeretnénk valamit megjeleníteni nagyobb felbontás mellett, ha szeretnénk a vizuális élményeket élvezhetőbbé tenni, vagy, hogy megnöveljük a sebességet változatlan beállítások mellett. Az utolsó lehetőség nem igazán vonzó, mivel a legtöbb mai videokártya képes a normál felbontások mellett (1024×768 és 1280×1024) a megfelelő teljesítményre. A várható növekedés óriási, az ATI Crossfire és a Nvidia SLI dual és quad megoldásainak köszönhetően, mivel mindkét megoldás megköveteli a felhasználótól, hogy egy ehhez a rendszerhez készült alaplapot vegyenek. Olyan alaplap, ami mindkét gyártó megoldását ki tudná használni még nincsen, legalábbis egyelőre.

Azonban ezek a dual és quad megoldások egyelőre a grafikus kártyák piacának csak a töredékét uralják. A legtöbb rendszer és videokártya bővítés mostanában csak egy darab videokártya cseréjében merül ki, ezért is nem foglalkozunk jelen tesztünkben a dual kártyás megoldásokkal. Ehelyett vettünk két felsőkategóriás ATI és Nvidia videokártyát és azokkal futtattunk néhány teljesítménymérést különböző PCIe kapcsolati üzemmódban.