A Pentium EE 3,73 GHz-et sajtol ki a NetBurst technológiából

A Pentium EE 3,73 GHz-et sajtol ki a NetBurst technológiából

Az Intel mostanában dobta piacra új Pentium processzorát, ami az AMD Athlon 64 elleni küzdelem fokozását szolgálja. Az új Extreme Edition, ami egészen április első hetéig még nem lesz kapható, az Intel első olyan processzora, ami 65 nm-es gyártási eljárással készül, s a kétmagos Presleren alapul.

Mint korábban hírt adtunk róla, az Intel Pentium D 900 és az Extreme Edition 955 már kétmagos architektúrák. A Presler volt az Intel első többmagos processzora a desktop vonalra, ami két Cedar Mill 65 nm-es magot tartalmaz, egyetlen LGA 775 tokozásban.

A processzor piacra dobása az Intel történetének egy érdekes szakaszában történik. A tavaszi Intel Developer Forum nevű rendezvényen (a hónap elején) az Intel számos technikai adatot hozott nyilvánosságra az eljövendő Core Duo desktop processzoráról (Conroe). A látogatók megnézhették a rendszereket, s még teszteket is futtathattak rajtuk. Sok publikáció kapott az alkalmon, és máris elkezdték összehasonlítani a Conroe demó rendszereket a túlhúzott Athlon 64 FX-60 gépekkel annak ellenére, hogy mindkettőt az Intel szerelte össze és telepítette. Így természetes, hogy mi inkább saját tesztjeinknek hiszünk inkább.

Jelenleg úgy fest a dolog, hogy a Conroe az AMD Socket AM2 érkezése után kerül piacra.

A Conroe architektúrával szemben az elvárás az, hogy az Intel alapú megoldások számára alapot teremtsen az elkövetkezendő néhány évben – ez a teljes átállás számunkra is érdekes lehet. Elvárásaink szerint azonban az élmezőnyben nem lesznek nagy változások, egészen késő nyárig. A köztes időben pedig az Intel NetBurst – vagy más szóval a Pentium család – szolgál majd az Intel zászlóshajójaként. Igaz ugyan, hogy az Intel Extreme Edition processzorok akár 1000 dollárt feletti összegbe is kerülhetnek – ami kétségtelenül számos felhasználónak megfizethetetlen árat jelent.