A Radiosophy HD Rádiója

A Radiosophy HD Rádiója

Azt gondolhatnátok, hogy az asztali rádiók körében nincsen semmi, ami felkelthetné a Tom’s Hardware Guide olvasóinak a figyelmét. Gondoljuk ezt át még egyszer a Radiosophy HD100-al, ezzel a stílusos kis szerkezettel digitális HD rádióadásokat foghatunk, egy teljesen elfogadható 99 dolláros árért.

Miért pont egy rádiós óra? Több oka is van: hordozható és bármelyik szobában találhatunk neki helyet, azokkal a társaival együtt, amelyeknek nincsen szüksége kábeles csatlakozásra a rádióadások vételéhez. Ebben az esetben nem kell semmit sem fizetni a szolgáltatásért, nem úgy, mint a kábel TV vagy a műhold esetén, és mostanra már sok olyan készülék megjelent, ami nagyon jó hangminőségre képes elfogadható áron.

A HD100 egység egy kicsit nagy egy normál rádiós órához képest, de sok mindent tud, található rajta egy külső bemenet is, amivel az MP3 lejátszónkat és az iPod-unkat csatlakoztathatjuk hozzá, hogy a beépített hangfalakon élvezhessük a zenét. (Sajnos az ehhez szükséges kábelt nem mellékelik). Van hozzá egy apró külső antenna is és az LCD kijelző pedig eléggé nagy még azok számára is, akik eljutottak abba korba, amikor már szemüveg kell mindenhez. A kijelzőre visszatérve, ezen tekinthetjük meg az éppen hallgatott számok előadóját és címét is.

A HD jelzés nem a high definition-nek felel meg, hanem a hibrid digitális jelnek, ami az általunk megszokott és szeretett AM és FM frekvenciákon fogható. Ennek az igazi előnye az úgynevezett multicast. Ez azt jelenti, hogy egy rádió állomás egy frekvenciáról egyszerre több adást is tud sugározni: hallgathatunk rock, jazz zenét, vagy hírműsort egy olyan frekvenciáról, ahonnan előtte csak egy programot foghattunk. És az összes ilyen adás majdnem CD minőségben fogható, zavaró zajok nélkül. Jelenleg több mint 1000 állomás sugároz HD adást: St. Louis-ban több mint egy tucat állomást találtam csak az FM frekvencián. Ezek teljesen tisztán és problémamentesen foghatók, miután csatlakoztattuk a külső antennát.

Mivel a HD állomások analóg és digitális jeleket is küldenek egyszerre, ezért egy kicsit nehézkesebb megtalálnunk, amit keresünk. A rádió először az analóg jelek alapján megkeresi az adót, és csak akkor vált át digitális formátumra, ha az elérhető. Ekkor néhány másodpercig nem hallunk semmit, a gyártó szerint ez teljesen normális, mivel a rádióadók adásai nem teljesen fedik egymást pontosan.