A Vigor cég Monsoon II TEH CPU Hűtője

A Vigor cég Monsoon II TEH CPU Hűtője

Vajon tud e a TEH Vízen járni?

A termo elektronikus hűtés lényege hogy a hőt egy vékony, lapos hőelem pár egyik oldaláról a másikra juttassuk. Ez a kompakt, szilárd konstrukció eddig is ideálissá tette a használatát hordozható eszközökben mint például az autós ital hűtők, amik már évek óta kaphatóak a piacon. A szerény hatékonyságuk miatt sok speciális otthoni elektronikus szerkezetbe is bekerültek. Mindenesetre egy biztos, hogy nem tűnik úgy, hogy nagy teret hódítana a CPU hűtések között.

A vásárlók fő ellenérzésének az oka az, hogy a környezeti hőmérséklet alá való hűtéssel a környező hideg alkatrészeken lecsapódik a pára, és ez rövidzárlatot okozhat. Ez ugyanaz a probléma, amit már tapasztalhattunk a kompresszoros halmazállapot változáson alapuló hűtőknél, mint például Asetek Vapochill rendszere, amely megköveteli a CPU és környéke szigetelőanyaggal való feltöltését, hogy megakadályozzuk a levegővel való kapcsolatot. A lelkesebbek néhanapján építenek vízhűtéses rendszereket TEH rendszerrel ötvözve, amikor a CPU és a hűtőblokk közé rakják be a hűtő elemet. A „hideg vizes” hűtőrendszerek amelyek ugyanezen rajongótábor „alkotásai” közé tartoznak a vízcsövek szigetelését is megkövetelik. A körülményes beszerelés általában már túl sok azoknak akik egy polcról levett készárút kívánnak vásárolni.

A Macstek Technology előállt egy egyszerűbb megoldással, hogy megszüntesse a pára lecsapódásának a problémáját. A marketing partner Vigor Gaming-nek fejlesztett Monsoon II nem próbál a szobahőmérséklet alá menni, hanem inkább megközelítőleg 5 fokkal a környező levegő hőfoka fölött marad, amit kifinomult elektronikus vezérlők szabályoznak. Természetesen ezzel a megoldással bizonyára nem fogjuk elérni a „szuper hűtött” tuningolási lehetőségeket, az árusítók szerint is ez egy kompakt megoldás a középméretű vízhűtők helyett.