AGP Platform Analízis, 1. rész: Új kártyák, régi rendszerek

AGP Platform Analízis, 1. rész: Új kártyák, régi rendszerek

AGP körkép, 1. rész: Új kártyák, régi rendszerek

Ha szoktátok azokat a fórumokat olvasgatni, ahol a különböző videókártyákról esik szó, akkor biztos észrevettétek, hogy időről-időre felvetődik a téma, hogy érdemes -e egy új AGP-s kártyát venni egy régebbi PC-be. Néhányan azt mondják, hogy a régebbi processzor majd visszafogja a videókártyát. Másik szerint a játékoknál úgyis mindig a grafikus kártya a szűk keresztmetszet és ezáltal sokat nyerhetünk akkor is, ha csak ezt bővítjük egy nagyobb teljesítményűre. Megint mások pedig azt mondják, hogy bár nyerhetünk egy új AGP-s kártyával, mégis költség hatékonyabb, ha az egész rendszert lecseréljük PCI Express-re.

Az ATI új X1950 PRO AGP-s megjelenése megint előhozta ezeket a vitákat. Persze, ez most a legerősebb AGP-s kártya, de érdemes egyáltalán AGP-s kártyába invesztálni, amikor már érkezőben van a DirectX 10 és a régi processzor eleve visszafogná a kártyát?

Gondoltuk érdemes lenne egy kis kísérletet elvégezni, hogy lássuk érdemes -e a régi rendszerbe új AGP-s kártyát venni, vagy inkább egy teljesen új PCI-E rendszerre költsük a pénzünket.

Ebben az első cikkben először is leteszteljük a legújabb, legerősebb AGPS-s kártyákat egy Athlon XP 2500+ segítségével. Ez a rendszer képviseli a régebbi Athlon XP-s rendszereket, és a régi Pentium 4 2.5 GHz teljesítményét is jól közelíti.

Tehát ez a tervünk; most pedig lássuk a küzdő feleket!