AGP Platform analízis, 2. rész: Új kártyák, egy magos rendszerek

AGP Platform analízis, 2. rész: Új kártyák, egy magos rendszerek

Az AGP-s sorozatunk első részében, azzal kezdtünk, hogy a legerősebb AGP-s kártyákat teszteltük egy Athlon XP 2500+ platformon. Ez a rendszer jól mutatta, hogy mire képesek a régebbi Athlon XP rendszerek és az öregebb Pentium 4 2.5 GHz-es platformok.

A második részben megvizsgáljuk, hogy mire képesek ezek a kártyák egy újabb, de még mindig nem a legmodernebb egy magos Athlon 64-en. Az Athlon64 architektúra volt a király mielőtt megérkeztek a Conroe magos Intel processzorok, és emiatt sok még ma is AGP interfészt használ PCI Express helyett. Érdemes bővíteni a grafikus kártyát az ilyen AGP-s Athlon 64 alaplapokon? Vagy inkább nézzenek végre az Athlon 64 tulajok a jövő felé és cseréljék le az alaplapjukat PCI Exressesre?

A teszt rendszerünk egy ASROCK Dual-SATA2 alaplapot tartalmaz, ami azon lapok kevese közé tartozik, mely rendelkezik egy AGP-s és egy PCI Expresses bővítő hellyel is. Megnézzük, hogy az AGP mennyire lassítja le a videó kártyát a PCI Express interfészhez képest. Szerintünk a többségetek meg fog lepődni.