AM2: az AMD feltalálja magát

AM2: az AMD feltalálja magát

Az AMD generáció nagykorúvá válik

A rajongók már tűkön ülve várták az AMD új platformját, amit mindenki „AM2” néven emlegetett. Rengeteg spekuláció és elmélet vette körül az új platformot, most azonban mindenre fény derül. A processzoron kívül a foglalat, a memória, a hűtőborda, a chipset és a memória is mind megújult. A Socket 940, a Socket 939 és 754 után a Socket AM2 a negyedik generációja a Hammer architektúrának, ami 2002-ben debütált a piacon. Az AMD nem volt mindig ilyen gyors a platformok váltogatásában – ősi riválisát, az Intelt viszont gyakran kritizálták emiatt, hogy gyakran két élő foglalatot is tartott.

Most a Socket AM2 foglalathoz igazán nagy a választék processzorokból: összesen 17 CPU illeszkedik a különböző piaci igényekhez – mind a drezdai Fab 36 gyárban készül. A gyártási eljárás még mindig 90 nm-es, de 300 mm-es waferekre. A tervek szerint év végén jelenhet meg a 65 nm-es eljárás.

Lássuk akkor a típusokat. A hagyományos Athlon 64 X2, az olcsó Sempron vagy az exkluzív Athlon 64 FX-62? Az árak $70 dollártól indulnak a Sempron 64 2800+-tól, s az Athlon 64 FX-62 környékén érik el csúcspontjukat, $1,200 dollárral. A köztes változatok $300 és $600 dollár között kaphatók. Ez az árazási szemlélet egy dolgot világossá tesz: az AMD generáció felnőtt, s árát tekintve az Intellel megegyező szinten van. A korábbi 30 százalékos különbség már a múlté. Ez azonban felveti a kérdést, hogy vajon teljesítmény tekintetében melyik gyártó terméke a favorit? Kétség sem férhet hozzá, hogy jelenleg az Athlon FX sorozat az első. Az AMD az Athlon 64 FX megjelenésével átvette ugyan a vezetést, azonban az Intel Pentium Extreme Edition a sarkában van.

Az újratervezett memória interfészen kívül azonban semmi sem változott technika vonatkozásban. Az elit szegmensben új szereplő az Athlon 64 FX-62, ami 2.8 GHz-es és két maggal rendelkezik; az Athlon 64 X2 5000+ és az Athlon 64 4000+ is most jelenik meg. Úgy tűnik, hogy az órajelek kezdik elérni a végső határt – mindezt tesztjeink is alátámasztják.

Manapság egyre nagyobb figyelem övezi az energia-hatékonyságot, ami a fogyasztás és a teljesítmény arányát hivatott mérni. Ebben a tekintetben az AMD régóta vezető szerepben van, most pedig rátesz még egy lapáttal. A normál processzorokon kívül speciális, takarékos modellek is léteznek az Athlon és Sempron típusokból; ezek „EE” megjelölést kaptak. Az energiatakarékosságnak azonban ára van. Ezért is kerülnek többe az EE processzorok.

Socket 939-ről AM2-re váltani alapvetően nem szükséges. A váltás csak azért történt, hogy a keveredéseket meggátolják, mint a különböző 115 és 230 Voltos háztartási eszközök esetében. A chipseteket még mindig nem az AMD gyártja, hanem az ATI, Nvidia, SiS és a VIA. Az Nvidia Nforce 5 chipset már karnyújtásnyira van, olyan technológiát kínálva, amivel sok tekintetben nem található meg az Intel kínálatában