AMD kétmagos laptopok a színen: megérkezett a Turion 64 X2

AMD kétmagos laptopok a színen: megérkezett a Turion 64 X2

Az AMD már online is árul laptopokat!

Az AMD 2006. május 17-én jelentette be első kétmagos, 64 bites mobilprocesszorát: a Turion 64 X2 sorozatot. A két magnak köszönhetően jelentősen lecsökkenhet az az idő, amit több alkalmazás futtatásakor és a közöttük lévő váltáskor tapasztalunk. Ezzel erősebb laptopokat is lehet gyártani amellett, hogy a fogyasztás nem növekszik meg lényegesen elődjéhez, a Turion 64-hez képest.

Versenytársának megközelítésével ellentétben az AMD Turion 64 X2 mobil platform nyitott: a chipseteket és a WLAN komponenseket nem kizárólag az AMD gyártja, hanem olyan híres gyártók is, mint az ATI, az nVidia, az Airgo, az Atheros és a Broadcom. Bár lehet, hogy ez nem lesz sokáig így, hiszen az ATI AMD-hez való csatlakozása hamarosan befejeződik…

Bárhogy legyen is, az ATI jelenleg két chipset változatot kínál a Turion 64 X2 mobilprocesszorokhoz: a Radeon Xpress 1100 és 1150 típusokat. Az nVidia portfóliója az nForce Go 430 MCP és a GeForce Go 6150 IGP kombinációját tartalmazza. Mindkét chipset rendelkezik integrált grafikus maggal.

A Turion 64 X2 gerilla-marketingje

A kommunikációt és a disztribúciós politikát tekintve az AMD új, meglepő stratégiát követ. Most első alkalommal, az AMD Notebook Portálja információval szolgál a potenciális Turion 64 X2 vásárlóknak az elérhető laptopokról.

Ez egy okos, teljesen új megközelítés. Ahelyett, hogy tesztgépeket küldtek volna szerteszét, az AMD megkereste az 50 legismertebb, képzett laptop tesztelőt az Interneten („Az AMD laptopokat ad a bloggolóknak”). Bloggerek kapták meg először a lehetőséget, hogy megismerjék az új gépek teljesítményét és kitartását, még a médiaszereplők előtt. Véleményeik, benyomásaik és eredményeik egy speciálisan erre a célra létrehozott blogba kerülnek.

Az persze biztos, hogy egy blog nem képes választ adni arra, hogy vajon az AMD Turion 64 X2 és az ATI Radeon Xpress 1100 chipset képes-e felvenni a versenyt az Intel Core Duo platformjával, illetve a 945GM chipsettel – az akkuidő és a teljesítmény vonatkozásában. Nem maradt más hátra, minthogy a THG – tradícióinak megfelelően – összehasonlítsa a régit az újjal, vagyis a Turion 64-et a Turion 64 X2-t és a többi versenytársat.

Az AMD másik újdonsága, hogy immáron „saját” webáruházából is beszerezhetők a Turion 64 X2 laptopok. A webáruház augusztusban indult, s a /web/20111010084902/http://shop.amd.com/US-EN/ címen érhető el.