Asztali körfűrész rendelés? Ezekről érdemes tudnod!

Asztali körfűrész rendelés? Ezekről érdemes tudnod!

Hobbi barkácsoló vagy profi szakember vagy? Szeretsz fával dolgozni, de nincs hozzá professzionális eszközöd? Az asztali körfűrész minden műhely kötelező tartozéka, olyan alapdarab, amely nem hiányozhat nálatok sem. Lássuk miért! Egyrészt precízebb, szebben kivitelezett munkát lehet vele végezni, mint a kézi társával. Ráadásul nagyobb famennyiség dolgozható fel, mint a kézi fűrésszel, így használójának jelentős időt spórol.

 

Melyiket körfűrészt rendeljem?

Több szempontot is érdemes végiggondolnod asztali körfűrész rendelésnél. Az első szempont, amelyet szem előtt kell tartani, hogy mire fogod pontosan használni a gépet. Csak esetenként, hobbiból kapcsolod be, vagy a műhelyedben egy kisebb bútorgyárat fogsz kialakítani és folyamatos munkavégzésre kell majd a gép. Értelemszerűen gyakoribb használat esetén válasszunk erősebb, 2000-3000 W körüli teljesítményű gépeket. A legnagyobb teljesítményű, akár 5000 W-os asztali körfűrészekkel már ipari méretekben gondolkodhatsz, ezek a gépek már 250 mm-es átmérőjű deszkák felvágására is képesek.

A körfűrész központi tartozéka a tárcsa, ennek a méretét is érdemes átgondolni a vásárlás előtt. A mélyebb vágások nagyobb átmérőjű tárcsát kívánnak, míg a kisebbekkel igazi precíziós vágásokat készíthetsz. Az ipari munkákhoz már 300-400 mm méretű tárcsákat, vagy azoknál is nagyobb, egyedi méretűeket használnak. A standard méretűeket könnyebben tudod majd cserélni.

 

A kiválasztás

Másik nagyon fontos szempont annak a környezetnek a megvizsgálása, amelyben majd elhelyezed a körfűrészt. A legtöbb körfűrészt akkumulátoros, illetve hálózatról működtethető kivitelben is választhatod. Az akkus gépek nagyon hasznosak lehetnek például kerti munkáknál, tűzifa felvágásánál, hiszen a kertben elhelyezve, helyben tudod a munkálatokat elvégezni és nem kell külön még a műhelyből kicipelni a fát. Amennyiben a műhelyedben lesz a helye, választhatsz láb nélküli, beépíthető vagy lábbal rendelkező, önállóan álló gépek közül. A rendelkezésre álló hely azért is fontos, mert a legtöbb gép rendelkezik toldásokkal, amelyekkel a rendelkezésre álló munkafelületet tudod megnövelni, hogy kényelmesebben, biztonságosabban tudjál dolgozni.

A pontos és szépen kivitelezett eredményért a munkagépeket több olyan kiegészítőkkel is ellátják a gyártók, amelyek segítenek neked a fa megmunkálásában. A hosszú ütközők a pontos szegélyvágásokhoz járulnak hozzá, a szögütközők és a vezetősínek nagyban megnövelik a vágások szögtartományát.

 

Védőfelszerelés és biztonság

A munkálatok során elsősorban a mi biztonságunk a legfontosabb, de emellett érdemes figyelni a gép és a munkakörnyezet megóvására is. A balesetmentes munkavégzést már maga a gép kialakítása, a merev váz és stabil állványzat is biztosítja. A legtöbb gépnél elérhető az ún. lágyindítás funkció, amely óvja motort, minket pedig biztonságosan ráhangol a munkavégzésre. A folyamatos munkavégzés a motor túlterhelésének a veszélyével jár, ez pedig megrövidítheti a gép élettartamát. A túlterhelés-kapcsolóval ellátott készülékeknél ez ma már nem jelent gondot. A forgácselszívásnak köszönhetően mi magunk is és a gép is védett az apró szemcséktől és a felfelé csapódó reszeléktől. Ez pedig megkönnyíti a fa megmunkálását. A tolófának és a fedlapnak köszönhetően elkerülhetők a vágási sérülések.

Mindezen szempontokat végiggondolva biztonságosan tudtok majd dolgozni a műhelyetekben és rengeteg örömet szereztek majd a munkáitokkal másoknak.