Avivo vs. Purevideo, 1. menet: A Radeon X1000 és a Geforce 7000 generációk csatája

Avivo vs. Purevideo, 1. menet: A Radeon X1000 és a Geforce 7000 generációk csatája

Mi is az az Avivo és a Purevideo?

Az ATI honlapon az Avivot a következő módon definiálják: „az új referencia a fejlett kép és videó feldolgozáshoz.” Eléggé ködös ez a definíció, de azért ennél bővebben is belemennek a részletekbe.

Az Nvidia honlapon a következő definíciót találjuk: „a dedikált videó feldolgozó mag és szoftver kombinációja, mely ultra-finom, nagy felbontású H.264, WMV és MPEG-2 filmeket eredményez kisebb CPU terheltség és fogyasztás mellett.” Ez azért egy jobb egymondatos megfogalmazás.

A definíciók egyszerűsítéséhez nézzük rögtön a lényeget: az Avivo és a Purevideo marketing kifejezések, melyek azokat az ATI vagy Nvidia technológiákat jelölik, amik a videó lejátszási élményt növelik. Ezek a technológiákba mindent bele kell érteni, amitől a videó szebben néz ki, vagy gördülékenyebben fut.

Bár az Avivo vs. Purevideo összehasonlítást már többször elvégezték, még mindig vannak olyan új dolgok a videós fronton, egy-két hangsúlyozandó és néhány meglepő. A következőkben a DVD lejátszási minőséget, a CPU kihasználtságot és a videó kódolási gyorsítást fogjuk megvizsgálni. De ennél is fontosabb, hogy megnézzük hogyan kell az egészet életre kelteni – ha nem tudjátok bekapcsolni ezeket a csodás kiegészítőket, akkor a világ összes összehasonlítása egy fabatkát sem ér.

Bizton állíthatjuk, hogy az ünnepi szezonban nagyon sok Radeon X1000-es és Geforce 7-es kártyát adtak/adnak el. Az új Geforce 8800-as nagyon jó, de valószínűleg csak a vásárlások kis százalékát fogja elvinni, így mielőtt az új generáció videó képességeivel foglalkoznánk, azelőtt gondoltuk készítünk egy kis összefoglalót a jelenlegi kártyákról. A 2. részben majd közelebbről is megvizsgáljuk az Nvidia DirectX 10-es csodáját és a nagy felbontású videókat.