Az Audiotrak Maya 7.1 Gold és a CARDamp –  avagy hogyan emeljük Hi-Fi szintre PC-nk audió képességeit?

Az Audiotrak Maya 7.1 Gold és a CARDamp – avagy hogyan emeljük Hi-Fi szintre PC-nk audió képességeit?

Bevezetés

Az Audiotrak Maya 7.1 Gold és a CARDamp –  avagy hogyan emeljük Hi-Fi szintre PC-nk audió képességeit?

A jövõ kissé bizonytalan a hangkártyagyártók számára. Néhány évvel ezelõtt, ha hangot akartunk csiholni számítógépünkbõl, mindenképpen szükségünk volt egy hangkártyára. Manapság már a legtöbb alaplap integrált hangchippel készül, amelyek tökéletesen alkalmasak az alapvetõ funkciók betöltésére. Ezért a gyártók egyre nehezebben tudnak megfizethetõ alternatívákat készíteni, amelyek ráadásul igazi elõnyöket is kínálnak.

Talán közületek is sokan emlékeznek még a jó öreg Adlib hangkártyára, elsõ „hangos” társunkra a számítógépes játékok korai korszakából. Ezután jött a piacot a mai napig is uraló Creative Labs és a cég Sound Blaster sorozata. A Creative könyörtelen tempót diktált a Sound Blasterek fejlesztésével. Az elsõ SB-t (8 bit, mono), hamarosan felváltotta a Sound Blaster 2.0 (8 bit, sztereó), majd jött a Sound Blaster 16 (16 bit sztereó). Ám hamarosan ezt is továbbfejlesztették – MIDI képességeket kapott, majd a surround hangot is támogatta (AWE32, 64, PCI128, SB Live!) -, mára pedig eljutottunk a sokat emlegetett Sound Blaster Audigy-hoz.

A hangkeltéshez szükséges hardvert manapság már egyetlen chipbe bele lehet zsúfolni; ez az AC97 codec. Általában a szükséges adatokat a CPU dolgozza fel – ám ez a mai teljesítményszintek mellett nem jelent problémát.

Miért van szükség mégis külön hangkártyára, ha már az integrált megoldások is kielégítõ eredményt produkálnak? A külön kártyák elõnyei közé tartoznak a több-csatornás ki- és bemenetek, valamint a nagy dinamikatartomány.

Az Audiotrak egy olyan problémára is kínál megoldást, ami a legtöbb hangkártya esetében felmerül: az alacsony kimeneti teljesítmény. A hangkártyákra integrált 2-3 W-os erõsítõ többnyire csak egy fejhallgatóhoz elég, illetve arra, hogy egy hifihez csatlakoztathassuk a gépet, de semmit sem ér, ha hifi hangszóróinkat közvetlenül szeretnénk csatlakoztatni a géphez. Két megoldás lehetséges: vagy egy PC-s hangszórókészletet veszünk, vagy egy CARDamp-ot.