Az első teszt: Conroe vs. FX-62

Az első teszt: Conroe vs. FX-62

Intel Conroe vs. AMD Athlon 64 FX-62: az első hivatalos teszt

Az AMD és az Intel harca hevülni kezd. Míg az AMD továbbra is vezet Athlon 64 FX-60 és FX-62 processzoraival, s jobb teljesítmény/Watt arányt is kínál, az Intel újra dobbantani szeretne eljövendő Core mikroarchitektúrájával. A visszaszámlálás megkezdődött, s már csak egy hónapra vagyunk a Core 2 Duo indításától. Ez fogja leváltani a teljes Pentium 4 és Pentium D családot, szembeszállva az Athlon 64 családdal az asztali vonalon.

A technikai adatok és az Interneten terjengő információk alapján majdnem biztosak vagyunk abban, hogy az Intel újra a teljesítmény királya lesz új Core 2 Duo és Core 2 Extreme processzoraival; ezek a processzorok kezdetben 2.66 GHz és 2.93 GHz órajelen futnak majd. Futószalagjuk rövidebb lesz, s az architekturális optimalizációk mellett nagy, osztott L2 cache-sel rendelkeznek majd.

Bár az AMD sem nézi ezt tétlenül; a válasz először a 65 nm-es SOI eljárásban, majd a G revíziójú Athlon 64-ben rejlik, majd később a K8L-ben. A K8L a pletyka szerint több HyperTransport linket fog tartalmazni – s támogat majd koprocesszorokat is a hagyományos AM2 vagy F socketekben – mélyebb előfeldolgozás (prefetching), kétszer annyi lebegőpontos egység, DDR3 támogatás, négy mag és osztott L3 cache jellemzik majd ezeket. Elvárásaink szerint az AMD és az Intel is készen lesz négymagos processzoraival 2007 első negyedévében, bár az Intel valójában két Conroe-típusú CPU-t tesz majd egy csomagba.

A múlt héten az Intel lehetővé tette a szaksajtó számára, hogy egy előre telepített gépen teszteket futtasson. Német kollégiánk ellátogattak az eseményre, s jól szemügyre vették az új rendszert. Az eredményeket nem hozhattuk nyilvánosságra – egészen idáig.