Az M1697 az ULi portfóliójának utolsó darabja

Az M1697 az ULi portfóliójának utolsó darabja

Vajon az ULi megéri az árát?

52 millió dollár: ekkora összeget perkált le az NVIDIA a taiwani székhelyű chipsetgyártó vállalatért. Az NVIDIA ugyan azt állítja, hogy a chipsetek terén kitűzött céljai eléréséhez több mérnökre van szüksége, ez azonban inkább egy új, alacsony árszegmensbe szánt alaplapi chipkészlet megjelenését vetíti előre az NVIDIA portfóliójában. Bárhogy legyen is, elég okunk van rá, hogy közelebbről is megvizsgáljuk az ULi aktuális Athlon 64-ekhez szánt termékét. Nemcsak alacsony áron érkezik, hanem segít nekünk megérteni, hogy milyen lehet majd az SLI végleges formája.

Az ULi az M1695 chipsetet mindössze néhány hónappal ezelőtt adta ki, ami továbbra is az egyetlen AMD-s rendszer, ami szűk keresztmetszet nélkül képes támogatni az AGP és a PCIE csatolókat egyszerre; ez teszi olyan vonzóvá a gépüket fejlesztő felhasználók szemében. Az M1695-öt ráadásul úgy alakították ki, hogy az alaplapgyártók akár kettőt is hídba köthetnek egymással, egy ún. Hypertransport tunnel segítségével, több PCI Express funkcionalitást nyújtva ezzel. Ez akár többmonitoros rendszerek támogatására vagy multi-videókártyás SLI kifejlesztésére is felhasználható. Az ULI sajnos nem tudta ezt a rugalmasságot kellően versenyképes formába önteni; az NVIDIA segítségével ez azonban sikerülhet. Az M1697 egycsipes core logic termék, a jelenlegi és jövőbeli AMD platformokhoz -minden, amire még szükség volt, az a HyperTransport 2.0 támogatása-, míg az M1695 kétcsipes megoldást jelent.

Az ULi a kezdetektől arra törekedett, hogy minden szükséges funkciót egyetlen csipbe legyen képes integrálni, főleg gazdaságossági okokból: a termelés, a csomagolás és a szállítás is sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy egycsipes megoldás esetén. Az M1689 (Athlon 64 és AGP) és az M1647 (Socket A) kiváló példák erre.

Az M1697 elrendezésével megvan az alaplapgyártók lehetősége, hogy ún- daisy-chain (láncba kötés) megoldást alkalmazzanak a high-end termékeikben. Ez összesen 32 db PCI Express csatornát jelent, a jelenlegi szilícium generációval. Ezeket a csatornákat két teljes értékű x16 slotra vagy négy x8 slotra lehet felosztani. Képzeljük csak el, hogy egy többvideókártyás, SLI-s rendszer mire is lehet képes…de az ULi még nem jelenti egészen az NVIDIA-t, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi ULi-alapú alaplapok egy jó darabig nem kapnak majd SLI-logót. Egyébként nem is valószínű, hogy az NVIDIA SLI támogatással látha majd el az ULi megoldásait a bekebelezés után sem, mivel bárki, akinek van némi üózleti érzéke tudja, hogy először meg kell bizonyosodni az új termékek eladhatóságáról.