Az új memória haszna

Az új memória haszna

A várakozás, ami az AMD új, Socket AM2 platformját övezi, már hihetetlen méreteket öltött. Egyrészt amiatt, hogy hónapokkal a termék piacra dobása előtt ismertté vált, hogy az új termék készen áll. Másrészről pedig, a rajongók tömegei sok fontos változást is várnak a PC-k világában; beleértve a Microsoft Vista operációs rendszerét és az AMD első négymagos processzorait is. Bár az AM2 nem tűnt jobbnak vagy gyorsabbnak, egészen mostanáig.

Az is eléggé meglepő, hogy mennyien várják már a generációváltást annak ellenére, hogy a DDR2-re történő váltás nem hoz majd nagyságrendbeli teljesítmény-növekedést. Ahogy a tesztjeink is mutatják, a DDR-400-ról DDR2-667-re történő váltás a jelenlegi gyártási megoldások mellett nem hoz észlelhető teljesítménynövekedést. Ennek legfőbb oka az, hogy az órajelnövekedés az integrált memóriavezérlő laza memória-időzítései miatt nem hoz igazi eredményt. Lehet, hogy a jelenlegi korai processzorok valamilyen memóriavezérlő-hibával küzdenek még. Az is lehet, hogy a fenti információkat szándékosan hozták nyilvánosságra azért, hogy az emberek ne teszteljék a processzor túl korai változatát.

Ahhoz, hogy az új platform vonzóbbá váljon, az AMD nem dőlhet hátra, várva arra, hogy az 1- és 2 GB-os DDR2 DIMM modulok ára kellően alacsony lesz. Nagyobb memóriasebességre van szükség annak érdekében, hogy többlet-teljesítmény mutatkozzon, nem zárva ki a lassabb modulok használatát az olcsóbb gépek esetében (Sempron). Bár a Június 6-i dátum későinek tűnik, még mindig a tervezett második negyedévre esik, így addigra elérhetővé válhatnak a DDR2-800-as memóriák is. Ne feledjük, hogy az Intel is körülbelül ekkorra tervezi bemutatni a DDR2-800 támogatást