Érdekel a napelem működési elve? Engem is érdekelt!

Érdekel a napelem működési elve? Engem is érdekelt!

Rengeteget előfordul manapság a közbeszédben a napelem és a fotovoltaikus rendszerek. Azonban még mindig sokak számára talány, hogy miről is van itt szó pontosan és hogy hogyan működik egy ilyen rendszer. A választ persze nagyon egyszerű, érdemes utána olvasni. Én megtettem és már tudom ezt a folyamatot, hála a napelemrendszer.info-nak, ahol részletes leírást találtam erről az egészről. Éppen ezért most megosztom veletek mindezt és remélem, hogy majd ti is hasznosnak találjátok.

A napelem működési elve lényegében anyagtulajdonságokon alapszik. Egyrészt, olyan egykristályokból készítik ezeket az eszközöket, amelyek úgynevezett piezoelektromos tulajdonsággal bírnak. Ez azt jelenti, hogy mágneses tér, vagy sugárzás hatására a benne rejlő részecskék „mocorogni” kezdenek és ezzel mozgási energiát generálnak. Ez a mozgási energia lesz az, amely előállítja nekünk azt az egyenáramot, amit aztán az inverterünk olyan váltóárammá konvertál, amit a háztartásban is használunk minden egyes berendezésnél.

A napsugárzásnak köszönhetően nem csak meleget kapunk, de ezek a sugarak egyébként elektromágneses sugárzás formájában érnek földet, ami a piezoelektromos tulajdonságú napelemeket aktivitásra készteti. Ennek végeredménye kapcsán beszélhetünk az előbb említett energiatermelésről. A napelem működési elve tehát ennyire egyszerű dolog.

Ha az inverter működését is szeretnétek ilyen jól megismerni, akkor érdemes a napelemrendszer.info oldalát felkeresni, mert ott vannak még ilyen témájú cikkek. Nem tudományos írások, de hasznos műszaki tartalmak hétköznapi embereknek, tehát még anyukám is szívesen elolvassa.

Amikor pedig már teljesen képbe vagytok a működéssel, és azokkal az elsődleges szempontokkal, hogy mikor lehet, vagy érdemes ilyen energia termelőkben gondolkodni, akkor akár ajánlatot is tudtok kérni ezen az oldalon. Mik lehetnek kizáró okok? Például, hogyha olyan házak vesznek körül, amelyek folyamatosan beárnyékolják azokat a felületeket, ahová a napelemek kerülnének. Vagy például befolyásoló lehet egy-egy extrém földrajzi elhelyezkedés is, ami állandóan megváltoztatja a helyi mikroklímát, például egy hegy lábánál gyakrabban felhős az ég, mint egy síkságon. Ezeket a körülményeket érdemes lehet végig gondolni. De ezeken kívül igazából szinte mindenre van megoldás, mert ha a tetőn nincs hely kerülhet állványra a berendezés, ha a tető lapos, akkor kerülhet egy megemelt állványra a napelem és ehhez hasonló megoldások léteznek. Így aztán ha valaki képben van azzal, hogy mi a napelem működési elve és hogy milyen adottságai vannak a teleknek/ingatlannak, ahová a telepítésben gondolkozik, az nagyjából el tudja már képzelni, hogy milyen lehetőségei vannak ezen az úton. A pontos megoldásokért pedig keressétek fel bátran a napelemrendszer.info oldalát, ahol a bőséges információk mellett ajánlatkérésre is van lehetőség.