Félvezető Gyártás 101

Félvezető Gyártás 101

A Homoktól a Processzorig

A Homoktól a Processzorig

 

A digitális életünk gyökerei a félvezetők, amik lehetővé teszik a komplex tranzisztor struktúrák létrehozását. Ezek tárolják és kezelik az adatokat, ez az alapja a kifinomult processzoroknak. A félvezetők, amik homokból vagy agyagból készülnek, a legfontosabb alkotóelemei napjaink elektronikai eszközeinek, a PC-ktől a laptopokon át, egészen a mobil telefonokig. Még az autók sem tudnának működni félvezetők nélkül, mivel ezek vezérlik a légkondicionálót, a befecskendezést, a gyújtást, a napfénytetőt, a tükröket és még a kormányt is (gondoljunk csak a BMW aktív kormányzására). Már csak idő kérdése, hogy mikor fog az autókban megszűnni a mechanikai megoldásokon alapuló vezérlés. Az is nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy majdnem az összes elektromos berendezés napjainkban a félvezetőkre épül.

A mikroprocesszorok a legösszetettebb félvezetőkön alapuló termékek, mert nemsokára már több mint egy milliárd tranzisztort fognak tartalmazni egyenként, és a felhasználhatóságuk is csodálatos. A hamarosan megérkező Core 2 két magos mikroprocesszort az Intel a majdnem-kész 45 nm-es eljárással fogja gyártani, és több, mint 410 millió tranzisztort fog tartalmazni (igaz, hogy ezek nagy része a 6 MB-os L2 cache-ben található). A 45 nm a jelenleg elérhető legkisebb tranzisztor struktúra méret, ami nagyjából az emberi hajszál átmérőjének az ezredével egyenlő. Egyszerűen megérthető, hogy miért használunk mindenhol félvezetőket az elektronikában, hiszen még a nagyobb méretű processzorok esetében sem jelent problémát az alapanyag, mivel bárhol megtalálható, és az előállítás is relatíve olcsó.

Ez a cikk a mikroprocesszorok gyártásának az alapjait fogja tárgyalni, ezért nem fogok belemenni a processzorok történelmébe, a felépítésükbe, sem a különböző fajtákba. Ezekhez nagyon sok forrást lehet találni a Web-en:

  • Intel Szilícium Technológia
  • Mikroprocesszor Történelem (Írta W. Warner, IBM)
  • Wikipedia: Mikroprocesszor A Wikipedia mikroprocesszor oldala ismerteti a különböző típusokat, és sok link található a gyártókhoz és a többi Wiki oldalakhoz.
  • Wikipedia: Mikroprocesszorok A mikroprocesszor rész még több linket tartalmaz a termékekről szóló információkhoz