GeForce 8600: DirectX 10 A Tömegeknek

GeForce 8600: DirectX 10 A Tömegeknek

Átdolgozott, vagy új és fejlett?

 

A videokártya piac manapság telített. Emlékszem, amikor még egy gyártónak csak pár terméke volt, és sok gyártó létezett. Manapság két fő gyártó terjeszti a tonnányi termékét. Ahogy az idő elszállt, a többi gyártó próbálta kitalálni, hogy a grafikai téren milyen irány lesz a hangadó. Természetesen sok alkalmazott programozási felület volt, mint például az OpenGL és a Direct3D, de emellett még ott volt a 3DFX Glide-ja is. Ez a sok különböző megoldás nehézzé tette a játékprogramozók életét, mert nehéz volt úgy elkészíteni egy terméket, hogy az minden kártyával működjön. A mára megmaradt két gyártó ezt a problémát lényegében kiküszöbölte, de ezzel együtt jár az is, hogy mára csak két grafikus chip gyártó maradt a piacon.

Míg az Intel a legnagyobb grafikus eszközöket gyártó cég, addig a különálló videokártyák piacán csak két kulcsszereplő van, a Nvidia és az AMD/ATI. Ez megváltoztatta az új termékek megjelenését, és a termékskálát is. Visszanézve a Geforce 256 volt az a kártya, ami a Nvidia-t a piacra engedte. Ez az ATI esetében a 9700 és 9800-as széria volt. Ironikus módon, azokból a kártyákból csak néhány változat volt kapható. A Radeon 9800-at például csak kétféle memóriamérettel (128 és 256 MB) és 3 modellel (Pro, XT, és XT Platinum Edition) lehetett kapni. Így csak igazán kevés videokártya volt a piacon. Ez persze a vásárlóknak megkönnyítette a választást, legalábbis a teljesítmény és ár szintjén. Ez mostanra teljesen eltűnt, mert megszámlálhatatlan mennyiségű kártyát lehet kapni, különböző memóriamérettel, mag sebességgel, összeállításban, más és más neveken. A nagy választék is jó lehet a vásárlóknak, de eljutottunk arra a szintre, amikor már nehéz eldönteni, hogy megéri –e az adott termék.

Persze megkérdezhetitek, hogy minek ez a történelemóra, amikor ez egy új termék bemutatója kellene, hogy legyen. A válasz egyszerű, most kezdődött meg egy új kártyacsalád forgalmazása, és egy hónapon belül annyi ehhez hasonló modell lesz kapható, hogy nehéz lesz az igényeink szerint választani. A több általában jó, de nem mindig a legjobb. Azért van pár kérdés, amit fel kell tennünk, ezzel az új kártya családdal kapcsolatban. Fog ez az új kártya valami olyat tudni, amit eddig nem lehetett kapni? Jobban megéri ez a termék nekem?