Glutén: mit jelent?

Glutén: mit jelent?

Egy gluténmentes diéta betartásához mindenképp tudni kell, hogy a glutén mit jelent. A glutén a gabonafélékben fordulhat elő. Így a búzában, a rozsban is. Ha már a gabonákban megtalálható, akkor természetesen azok az élelmiszerek is tartalmazzák, amelyek ebből készülnek. A glutént tartalmazó gabonafélék közül érdemes megemlíteni a búzát, az árpát, az aszalt tönkölyt, a zabot, a tönkölybúzát, a rozst, az árpát, a kamutot, a tritikálét és a tönkölykeményítőt. Élelmiszerek közül a lisztekben, a zsemlemorzsában, a búzakeményítőben, a tésztafélékben, a különféle müzlikben és a kekszekben is megtalálható a glutén.

 

Ezeken felül a glutén számos egyéb élelmiszerben is fellelhető, hiszen az előállítás során belekerülhet a kötőanyagokon keresztül. Magának a gluténnek a tápértéke nem jelentős, de fizikai és technológiai tulajdonságai révén a lisztek feldolgozásánál fontos szerepe van. A glutén biztosítja a tészták ragacsosságát, amikor vízzel érintkezik. A glutén felel a tészta megfelelő rugalmasságáért. A glutént azonban nem mindenkinek a szervezete tudja megemészteni. Ezek az emberek gluténérzékenységben szenvednek, így az étrendjükből a glutént száműzni kell. A gluténintolerancia mellett az immunrendszer a különféle fertőzések és az étrend is meghatározó lehet. Az intoleranciák között különbségeket tehetünk. Összesen 3 típusát különböztetik meg. Lisztérzékenység, búzaallergia és glutén/búzaérzékenység. Mind a 3 típus teljesen más tünetet produkál, így teljesen más a kihívás is minden egyes típusnál.

 

A tünetek igen kellemetlenek, hiszen fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés is előfordulhat. Ezen felül jelentkezhet izomfájdalom és ízületi fájdalom is. A tünetekkel érdemes szakorvost felkeresni, aki képes lesz megmondani, hogy a 3 típus közül éppen melyik típusú betegség támadta meg szervezetünket. A diagnosztizálás után már mi magunk is sokat tehetünk az egészségünkért a megfelelő péktermékek fogyasztásával. A gluténmentes étrend betartható, de teljes életmódváltással jár. Ugyan úgy fogyaszthatjuk kedvenc ételeinket, de a megfelelő lisztkeveréket szükséges felhasználni az ételek elkészítésekor. A Schär ebben nyújt segítséget különféle liszt keverékeivel. Ezeket a keverékeket a webáruházban meg lehet vásárolni, így már saját otthonunkban  is elkészíthetjük a gluténmentes ételeinket.