Hét alaplap Core 2 Duóhoz

Hét alaplap Core 2 Duóhoz

Az Intel legújabb P965 chipsete magasabb memória-frekvencián is stabil, tuningpotenciálja jobb, így érdemes a 975X helyett választani.

Az új északi híd hivatalosan is támogatja a DDR2-800 memóriákat, s sokkal stabilabb DDR2-1066-on, mint a korábbi 975X; a korábbi chipset hivatalosan DDR2-667-ig támogatta a memóriákat, bár sok alaplap kínált ennél többet is. A felső kategóriás 975X-szel ellentétben az „átlagos” P965-ben nincs kettéosztva a PCI Express x16 interfész x8-as utakra a natív Crossfire támogatás érdekében. Egy másik bizonyítéka a „főárambeliségnek” az, hogy a P965 feltehetően lassabb néhány alkalmazásban – de ezt majd meglátjuk.

Hét alaplap Core 2 Duóhoz

Az ICH8R déli híd még nagyobb változásokat hoz, hiszen tíz USB 2.0 és hat SATA portot támogat, tehát két-két plusz jár az ICH7R-hez képest. A plusz két SATA portot azonban az ATA-100 portok feláldozásával kötötték egybe. Kritizálhatjuk az Intelt ezért, hiszen SATA-s optikai meghajtók még alig vannak, viszont talán pont ezzel sikerül majd kényszeríteni a piacot. Az átmenet segítésére mind a hét versenyző mellé jár egy ATA-kártya, ami a Windows XP beépített „Standard Dual-Channel PCI IDE Controller” driverével lehet nem RAID módban használni.

Az ICH7R-hez hasonlóan az ICH8R is támogatja az Intel Matrix RAID 0/1/5/10 módokat, de a kevert módokat is, amivel két tömb hozható létre ugyanazon diszkekből. Az ICH8-ban újdonság az Intel Quiet System Technology (QST), ami képes lelassítani a ventilátorsebességek változásait, hogy ne kelljen elviselni a hallható felpörgést/lassulást.