Hideg füstölő a régi ízekért
Bár a hagyományos disznótorok ideje sajnos lejárni látszik, viszont azokról az ízekről nem akarunk lemondani, így egyre többen döntenek úgy, hogy saját kezűleg készítenek kolbászt, disznósajtot, amit aztán megfüstölnek, ily módon adva meg a régről ismert zamatot. Ehhez viszont mindenképpen kell egy olyan berendezés, ahol elvégezzük a feladatot, a hideg füstölő pedig éppen ideális erre a célra. Hogy az elkészített finomságok hosszabb ideig elálljanak, a hideg füstölés ajánlott, mert ebben az esetben a megrakott tűz melege nem éri az élelmiszereket, csak a hideg füst tartósítja és ízesíti azokat. Van meleg füstölés is, ami rövid ideig tart, azonban lényegesen intenzívebb. Kevesebb ideig állnak el az ily módon tartósított élelmiszerek, de rengetegen használják, mert így készül például a lángolt kolbász. Sokan vásárolnak sonkát és szalonnát is, amit hetekig sóban tartanak, csak ezután helyezik be a hideg füstölő szerkezetbe, ahol legalább 2 napig füstölik. Az a legjobb, ha a hideg füstölő olyan méretű, hogy a családnak előállított házi finomságok kényelmesen elférjenek benne. Tulajdonképpen a hideg füstölő elkészítése éppen úgy mint a kemence építés, bármikor kérhető a kertikemenceepites.hu weboldalon megismerhető szakembertől. A kemence szó hallatán nekünk, magyaroknak, a melegség, a frissen sült kenyér csodálatos illata jut az eszünkbe és szerencsére sokan vannak, akik ezt el is készítik. Gyerekkorunkban a drága nagymama sütött minden héten kenyeret, a gyermekeknek kisebb cipókat, amit szinte azon nyomban, amint kikerült a kemencéből, el is fogyasztottak a csemeték. Mit nem adnánk ma már egy olyan cipóért, bár akkor természetesnek vettük, hogy van! De most, a kemence építés lehetősége által mi magunk is kipróbálhatjuk a kenyérsütés művészetét, mert bátran annak lehet nevezni. Magyarországon az egyik legnépszerűbb típusú a dongás kemence, aminek igazán praktikus a sütőtere, mert a téglalap alakú tűztérbe jobban pakolhatóak a szögletes tepsik. Keresse a mestert a kemence építés igényével és süssön kenyeret, kalácsot a családjának!