Hogyan válasszuk ki a megfelelő vonalkódolvasót

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vonalkódolvasót

Senki ne gondolja azt, hogy olyan könnyű kiválasztani a legmegfelelőbb vonalkódolvasót! A vonalkódolvasó készülékek óriási választéka még nehezebbé teszi a választást. A mai vonalkódolvasókat már sokkal egyszerűbb használni, mint elődeiket. Míg a készülékek és használatuk sokkal egyszerűbb lett, a választék sokkal összetettebbé vált. A megfelelő vonalkódolvasó készülék kiválasztása működési sajátosságaik megismerése nélkül nem egyszerű feladat. Hogy leszűkítsük a kört, fel kell mérnünk a vonalkódolvasó készülékek alkalmazásának körülményeit, majd kiválasztanunk a szükséges opciókat.

Mindenek előtt tudnunk kell néhány alapvető dolgot a vonalkódolvasókról. Az Ident vonalkódolvasó forgalmazó kft készülékeinek működési elvük, a felhasználási környezet, az olvasandó vonalkód, az interfész illetve mobilitás szempontok alapján csoportosíthatjuk.

A működési elv alapján CCD touch szkenner, egyvonalas lézer, omnidirekcionális lézer, CCD 2D olvasó, nagy teljesítményű CCD kategóriákba soroljuk a vonalkódolvasó készülékeket. A felhasználási környezet szerint ipari kivitelű és általános célú vonalkódolvasó készülékeket különböztetünk meg. A vonalkódolvasók nagy része egydimenziós kódokat, kisebb része kétdimneziós kódokat képes leolvasni. Mobilitás szerint vannak kábeles és kábel nélküli vonalkódolvasó készülékek.

A vonalkódolvasó készülékeknek több fajtáját különböztetjük meg: működési elvük szerint vannak lézeres vonalkódolvasók, egy- és kétdimenziós szkennereket, formájuk szerint pedig vannak kézi szkennerek, prezentációs szkennerek, mobil terminálok, pultba épített szkennerek és telepített ipari vonalkódolvasók. Mindezek tudatában már csak néhány kérdést kell feltennünk magunknak, hogy leegyszerűsítsük a választást: hol és milyen gyakran lesz a szkenner használva, milyen típusú vonalkódokat kell olvasnia, milyen berendezéshez kell a vonalkódolvasót csatlakoztatni, ipari körülmények között lesz-e használva?