IDF 2006: a Core 2 Quadro és a 80-magos csoda

IDF 2006: a Core 2 Quadro és a 80-magos csoda

Az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini a Tom’s Hardware Guide-ra hivatkozik, mint referencia

Az IDF (Intel Developer Forum, Intel Fejlesztői Fórum), egyike az Intel legfontosabb naptárbejegyzéseinek. Ezúttal is rengeteg újdonsággal jelentkeznek, de természetesen a Core 2 Quadro processzor megjelenése a legfontosabb. Paul Otellini élt is a lehetőséggel, s hangsúlyozta, mennyire előnyös a négymagos processzorok használata az asztali és a vállalati gépekben egyaránt – s a Tom’s Hardware Guide-ra hivatkozott, mint kedvenc szakmai oldalára.

Utalása a „Kentsfield” tesztünkre vonatkozott, amit két héttel ezelőtt publikáltunk. Az Intel nem adta áldását a projektre, s mintadarabokat sem adott a támogatás érdekében; mégis ez a cikk lett a referencia azoknak, akik az eljövendő technológiáról szeretnének többet tudni.

Apple és Intel United

Az Intel nagyon jól tudja úgy prezentálni fejlesztéseit, hogy mindenkiben az a benyomást kelti: az elkövetkezendő évek meghatározó tényezői most alakulnak ki. A termék portfólió még kicsit képlékeny, ezért rendszeres korrekciót igényel, mégis igaz a benyomásunk, ha a technológiáról van szó. Az Intel 65 nm-es processzorai már széles körben elérhetők asztali, mobil és szervervonalon egyaránt, míg versenytársuk csak most készül a 65 nm-es tömeggyártás bevezetésére. Az Intel azon célja, hogy két évvel megelőzze versenytársait, nem látszik alaptalannak. A 45 nm-es eljárás (P1266) első példányai várhatóan 2007 közepén látnak majd napvilágot.

Az Apple döntése, miszerint átáll az Intel oldalára, többnyire a Core mikroarchitektúrának köszönhető. Ez pozitív hatással van mindkét cégre: az Intel előnyösnek tartjai a partneri kapcsolatot, mivel az Apple elkötelezettje a professzionális rendszereknek (Apple Mac Pro), amelyek két Intel Xeon Woodcrest processzoron alapulnak.