Kétmagos AMD platform 54 W fogyasztással

Kétmagos AMD platform 54 W fogyasztással

Zöld gép: Kétmagos AMD platform 54 W fogyasztással

A gyártók egyre inkább meg akarnak felelni a ROHS „zöld” komponesekre vonatkozó előírásainak, így a fogyasztás és a teljesítmény viszonya végre a felhasználási környezet figyelembe vételével választható ki. Ha ugyanis az 1000 W körüli tápegységek lesznek majd általánosak, könnyen előfordulhat, hogy a számítógépnek nem lesz elegendő egyetlen áramhálózati csatlakozás!

Ha pedig a cégek által használt számítógépek százaira vagy akár ezreire gondolunk, világossá válik, micsoda pazarlást jelent a megnövekedett villanyszámla. Számunkra pedig a hőtermelés jelenti a legnagyobb problémát, hiszen a hűtés megkerülhetetlen feladattá válik. Ez a hő eltiporja az apróbb rendszereket, a így hatékonyság egyre fontosabbá kezd válni a más célokat kitűző HTPC-k és mobil gépek esetében. Az Intel mobil processzorai méltán vívták ki a HTPC-fanatikusok tiszteletét, s a VIA is hasonlóan ismert Epia csipjeiről, amelyek autóban vagy gitárokban használhatók. Az AMD azonban eddig csendben maradt.

A fogyasztásbeli kérdések említése az AMD-vel kapcsolatban többnyire a szerverek világában került elő, hiszen ezzel a plusszal volt képes piaci részesedést szerezni az AMD az Intel-től. Nagyon sok pénz megy el az üzleti platformok reklámozására, az otthonra szánt termékekről azonban kevés szó esik, így sokan meglepődtek azon, hogy az AMD immáron EE (Enhanced Efficiency, növelt hatékonyságú) Athlon 64 X2 processzorokat is gyárt.

Még a gyakorlott rendszerépítők is meglepődtek az 54 W-os fogyasztású kétmagos, 10,000 RPM-es merevlemezzel felszerelt gépeken? Az AMD Athlon 64 X2 3800+ EE processzor lehetővé teszi mindezt, asztali (tehát nem mobil) komponensek használatával. Kéne valami gyorsabb? Ott az X2 4600+ csak 2 W plusz fogyasztással, terheletlenül.