Kétmagos Intel processzorok alacsony fogyasztású, gyors asztali gépekbe

Kétmagos Intel processzorok alacsony fogyasztású, gyors asztali gépekbe

Core Duo: úr az alacsony fogyasztású PC-k piacán?

Egyre több felhasználó hagyja bekapcsolva gépét a nap 24 órájában, mivel fájlokat tölt le, szervert üzemeltet vagy adatmentést végez. Az ilyen felhasználásra szánt gépeknek halknak és energia-takarékosnak kell lenniük, s a jelenlegi és jövőbeli teljesítmény-igényeknek egyaránt meg kell felelniük. AZ AMD Turion 64 és az Intel Pentium M processzorok napjaink legtakarékosabb processzorai, azonban ismerjük el, már kezdenek öregedni. A jövő egyértelműen a kétmagos processzoroké, mivel alacsony fogyasztás mellett kínálnak nagyobb teljesítményt.

Ha a kétmagos változatokat tekintjük, akkor az AMD Athlon 64 X2 és az Intel Pentium D közül választhatunk. Viszont csak a 65 nm-es Pentium D-t (a 900-as sorozat) tudjuk ajánlani, mivel a 90 nm-es 800-as változatok hatalmas disszipációval rendelkeznek. Kérdés sem férhet hozzá, hogy az Athlon 64 X2 nagy teljesítményt és hatékonyságot kínál; most azonban nagy hatékonyságú megoldásokról beszélünk, ezért esett a választás az Intel új kétmagos processzorára, a Core Duo-ra.

Az Intel Core Duo 65 nm-es gyártási eljárással készül, s köszönhetően az újratervezett mikroarchitektúrának, nagyobb teljesítményt kínál ugyanolyan fogyasztás mellett elődjéhez, a Pentium M-hez képest. Az Intel által meghatározott maximum TDP 31 W, ami nagyszerű,ha teljesítményét is figyelembe vesszük. A Centrino Duo indítását megakadályozta az USB áramellátási hiba, az akkuidő drasztikus csökkenését okozva ezzel. Mivel ez szoftveres problémának bizonyult, a Microsoft lett a neheztelés alanya, hiszen az ígért patch még mindig nem érkezett meg. Szerencsére ez nincs hatással az asztali alkalmazásokra, s azon az állításon sem változtat, miszerint a Core Duo processzor a legjobbak közé tartozik; vonzó ajánlat ez egy alacsony fogyasztású PC-hez.

A Core Duo ugyanazt a foglalatot használja, mint a Pentium M, viszont elektronikai módosításai következtében nem kompatibilis a régi Socket 479-es alaplapokkal. A megfelelő termékek még nem kerültek piacra, azonban számos gyártó már megkezdte a munkát. Márciusban vetettünk is egy pillantást az első fecskére, az AOpen i975Xa-YDG-re. Ez egy kifejlett Core Duo ATX alaplap, de 975X chipsetje nem éppen hatékonyságáról ismert. Mivel jelenleg nincs más alternatíva, ezt az alaplapot párosítottuk egy Core Duo T2600 processzorral (2.16 GHz, FSB667).

AZ AMD készen áll a Turion 64 X2 kiadására, de míg ebből valóság válik, maradunk az Athlon 64 X2 3800+-nál (2.0 GHz) és a Biostar TForce 6100-939 alaplapnál. A processzor maga többet fogyaszt, mint a Core Duo, viszont az AMD64 platform egészében hatékonyabb, így valódi versenynek nézünk elébe.

Előszedtünk egy Pentium M 780 CPU-t is egy a MSI 915GM Speedster alaplap társaságában, illetve egy Turion 64 MT-40 CPU-t is, a K8NGM-V alaplappal párosítva. Emlékeztetnénk rá, hogy ezek az alaplapok integrált grafikával érkeznek, így a korrekt összehasonlítás kedvéért az AOpen i975Xa-YDG-vel, a dedikált kártyákat használtuk.