Mi és hogyan működik  az elektromos cigaretta

Mi és hogyan működik az elektromos cigaretta

Az elektromos cigaretta egy olyan készülék (lásd: ecigaretta.eu), mely utántöltő tartállyal vagy egyhasználatos patronnal, szopókán keresztül nikotin tartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé. Az elektromos cigaretta gyártásának a célja, hogy egy egészségesebb és a környezetre veszélytelen alternatívát kínáljon a hagyományos dohányzás helyett, kifejezetten dohányosoknak tervezve, így segítve a leszokást a dohányzásról. Az elektromos cigaretta használata a jelenlegi becslések szerint legalább 95%-ban kevésbé egészségkárosító, mint a hagyományos dohányzás.

Hogyan is működik? Az elektromos cigarettát egy akkumulátor üzemelteti, aminek a feszültsége egy kapcsolón keresztül egy fűtőszálra jut. A fűtőszálon a rajta áthaladó áram munkát végez és felmelegíti azt. A forró fűtőszál pedig a beszívott levegő segítségével porlasztott gőzt képez, amit beszívunk. A patronba található az e-liquid, ami párologtatásra kerül, ez lehet nikotin tartalmú vagy nikotinmentes. Az elektromos cigaretta esetén nem történik égés, a folyadék elpárologtatásra kerül, nem megy át szerkezeti változáson, csak a halmazállapota változik meg. Míg a dohány égése során az anyag átalakul, eredeti szerkezete lebomlik, több ezer különféle vegyület keletkezik por és gázok formájában. Az e-liquid általában 1-2 féle alapanyagból (glicerin és propilén-glikol) és 1-2 féle adalék anyagból (nikotin vagy aromák) állnak, ezek különféle arányú késztermékként beszerezhetők.

Az elektromos cigaretták között is vannak nikotin tartalmúak és nikotinmentesek is. A nikotin tartalmú cigarettákon mindenképp fel kell legyen tüntetve a nikotin mennyisége, míg a nikotinmentes változatok különféle növényekkel, füvekkel, aromákkal vannak ízesítve, melyeknek pontos tartalma és mennyisége ha nincs feltüntetve, akkor allergiás, asztmás vagy érzékeny betegeknél rohamot okozhatnak.