Milyen a jó bortartály?
A borkészítés, borkezelés és bortárolás alapvető eszközei a boroshordók és bortartályok. Amíg a klasszikusnak mondott fahordók porózus szerkezetű anyagból készülnek és a profi borász cégek csak borérlelésre használják ezeket, addig a házikerti pincéknél a fahordót használják erjesztésre, kezelésre és tárolásra is. A pórusmentes anyagból készült borászati edények közül kétségtelenül a saválló fémötvözetekből elállított tartályok a legjobbak, de jól kihasználhatók a megfelelő műanyagból készült bortartályok is. Ha visszamegyünk egy picit az időben azt láthatjuk, hogy régebben elég nagy arányban létesítettek vasbeton bortartályokat is, azonban ezek felületvédelme olyan körülményes és költséges, hogy az utóbbi időszakban már szinte teljesen kiszorultak a borászatból.
Érdemes említést tenni az üveg ballonokról is, ugyanis napjainkban a házkerti pincészetekben igen gyakran használják tárolásra. A műszaki fejlődés eredményeként azt lehet elmondani, hogy egyre nagyobb arányban használják a saválló fémötvözetekből készült bortartályokat, speciális erjesztő és kezelő edényeket, melyeknek számos előnyös tulajdonságuk van. Elsők között említhető a szinte korlátlan élettartam, ezen kívül a könnyű tisztíthatóság és fertőtlenítési lehetőség. Az alak és méret szempontjából is rendkívül változatosak, bár leginkább a hengeres bortartályokat használják és többnyire azokat is álló formában. A fémből készült bortartály típusai között még megemlíthető a csúszó fedőlapos készbor tároló, amely legfőbb előnye, hogy a bor felületvédelmét a csúszó fedél biztosítja egy szilikonból készült felfújható tömlő segítségével.