Mitől függ a nyugdíj kiegészítés mértéke?

Mitől függ a nyugdíj kiegészítés mértéke?

Akik tisztában vannak azzal, hogy körülbelül mennyi nyugdíjra számíthatnak, azok foglalkoznak a nyugdíj kiegészítés kérdéskörével. Nem árt, ha te is tudod, hogy a nyugdíj kiegészítés mértéke mitől függ. Az állami nyugdíj ma már nem tud annyit adni nekünk, hogy a már meglévő életszínvonalunkat fent tartsuk. Megtakarítás esetén egyező futamidő esetén is különböző megtakarítási lehetőségek vannak. Ez egy személyre szabott megtakarítást jelent, amely függ attól, hogy éppen most hány évesek vagyunk, és mekkora bérre vagyunk bejelentve. A nyugdíjkalkulátor segítségével nagyon gyorsan kiszámolhatjuk, hogy mekkora nyugdíjra számíthatunk. A kevéske nyugdíjat nyugdíjmegtakarítással lehet kiegészíteni.

 

Egy jelenleg 38 éves magyar állampolgár 150 000 forint nettó fizetés mellett körülbelül 75 000 forint nyugdíjra számíthat. Ha ezt vesszük alapul, akkor a jelenlegi életszínvonalat egy 75 000 forintos havi nyugdíjkiegészítéssel lehet pótolni. Ha ma megkötünk egy 20 000 forint körüli havi nyugdíjmegtakarítást, akkor körülbelül ki tudjuk pótolni a meglévő jövőbeni 75 000 forintos nyugdíjunkat. A kalkulátorokba természetesen el lehet játszani a különböző összegekkel, amely természetesen magasabb havi megtakarítás esetén magasabb jövőbeni nyugdíjmegtakarításokat ígér. Ha csak egy 8 év körüli nyugdíjas kort tervezünk, akkor arra elég havi 11 000 forint környékén megtakarítást fizetni, de ha 20 éves nyugdíjas életet tervezünk, akkor már 30 000 forint körül kell megtakarítanunk havi szinten.

 

Nem mindegy azonban, hogy melyik nyugdíjmegtakarítás mellett döntünk, hiszen a hozamokban hatalmas különbségek vannak, így lehet, hogy 15 éves időtartam alatt csak 75 000 forint körül lesz a nyugdíjkiegészítésünk, de egy másik lehetőséggel számolva ez az összeg elérheti a közel 120 000 forintot is. Érdemes nyugdíjkérdésben alaposan körül járni a témát, hiszen mindenhol más kondíciókat kínálnak. Törekedjünk az egyedi kalkulációra, tehát ha már megtaláltuk a számunkra legjobb ajánlatot, akkor is kérjünk személyre szabott ajánlatot. A jelentős eltéréseknek köszönhetően sokkal jobban is járhatunk, mint azt elsőre gondolnánk.