Mojopac: A Hordozható, Védett Virtuális PC

Mojopac: A Hordozható, Védett Virtuális PC

Az internet kávézók és a Wi-Fi hotspot-ok használata azt a veszélyt rejti magában, hogy minden esélyünk megvan rá, hogy megfertőződjünk, vagy adatokat lopjanak el tőlünk, esetleg mindkettőre egyszerre. Igen, lehetőségünk van különböző védelmi alkalmazások futtatására, mint például egy személyes tűzfal, antivírus program, vagy egy anti-spyware software. De ezek a megoldások általában nem bizonyulnak tökéletesnek.

Az alternatív megoldások közé tartozik, ha egy virtuális gépet futtatunk, aminek megvan a saját védett környezete, egy U3 USB kulccsal, amin egy saját software fut, ami képes megjegyezni a jelszavainkat, és most a Mojopac, egy leleményes kis software is megjelent.

A Mojopac ötlete egyszerűen elegáns: csak installáljuk a software-t egy külső USB meghajtóra. Amikor ezt a meghajtót bármilyen Windows-t futtató géphez csatlakozatjuk, akkor automatikusan elindít egy védett virtuális környezetet a meghajtóról, a saját elemeivel és tárhelyével. Ha már ebben a környezetben vagyunk, akkor nincsen szükség a gazda gép erőforrásainak a használatára, tehát ez egy kicsit olyan, mint Las Vegas jelmondata, hogy amit ebben a környezetben teszünk, az ott is marad, tehát még véletlenül sem tudunk ártani a gazda számítógépnek. A másik nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy nem hagyunk semmilyen nyomot magunk után a gazda gépen, mert a tevékenységeink minden adata az USB meghajtón tárolódik.

A képernyőről készült képen láthatjuk a Mojopac állapotsorát a képernyő tetején, ami azt jelzi nekünk, hogy biztonságos környezetben dolgozunk. Innen tudunk váltani a biztonságos és a normál mód között.

Bármilyen software installálására lehetőségünk van a Mojopac meghajtón, például a kedvenc böngészőnk a mi beállításainkkal, az email és IM kliensünk is elhelyezhető rajta. Ha az USB meghajtónk eléggé nagy kapacitású, akkor a teljes számítógépes környezetünket elvihetjük magunkkal. Ez eléggé kényelmes megoldás lehet azoknak, akik nem szeretnék a laptopjukat magukkal cipelni mindenhova, de túlzottan félnek attól, hogy az általuk használt gépen bármilyen nyomot hagynának, akár cookie vagy temp file formájában.

Amikor a Mojopac-et installáljuk, az egy letisztított Windows-t foglal magában, tehát nem kell egy újabb licenszet vásárolnunk, hogy futtatni tudjuk a védett környezetet. Ebben különbözik a többi virtuális gép megoldástól, ahol külön kell installálnunk a Windows-t.

Sok figyelmeztetés van a Mojopac használatával. Először is nem szabad a gazda gépet az USB meghajtó csatlakoztatásával bootolni, hanem meg kell várni, amíg a rendszer teljesen betölti magát, és csak utána csatlakoztathatjuk a meghajtónkat. Másodszor, ha egy file-t szeretnénk felmásolni a meghajtónkról a gazda gépre, akkor először át kell váltanunk a nem biztonságos módba, és csak onnan tehetjük ezt meg. Mialatt a Mojopac biztonságos környezetében vagyunk, nincsen lehetőségünk a gazda számítógép belső merevlemezeihez hozzáférni, de láthatjuk a csatlakoztatott egyéb USB és optikai meghajtókat, tehát onnan tudunk software-eket installálni a Mojopac USB-re.

Az összes USB v2 modell használható a Mojopac-el – többféle meghajtót kipróbáltam a flash drive-októl a külső merevlemezekig. Az egyetlen kivétel az iPod Shuffle, de az összes többi iPod modell kiválóan működik. Ez egy nagy előny, hogy egy iPod-ot hordozható számítógéppé alakíthatunk, persze csak akkor, ha nem töltöttük tele a zenéinkkel.

Találtam pár hibát is. Először is, amikor a Kaspersky személyi tűzfalat futtattam, akkor az kifigásolta a Mojopac indítását. De ez csak egy figyelmeztetés volt. A Mojopac nem működik Windows Vista-val és semmilyen Xp-nél régebbi verzióval sem. Végül, amikor bootolunk egy USB meghajtóról, akkor az általában pár percet vesz igénybe, habár a Mojopac honlapján van pár ötlet, hogy hogyan lehet felgyorsítani ezt a műveletet.

A Mojopac egy nagy ötlet, és nagyon hasznos lehet a már fent említett feltételek mellett. Az 50 dolláros ár teljesen megfelelő, azért amit kapunk érte. Ha több USB meghajtón is szeretnénk futtatni, akkor vásárolhatunk még hozzá több licenszet is 25 dolláros áron.