Mûhely: Digitális ráncfelvarrás az analóg filmek számára

Mûhely: Digitális ráncfelvarrás az analóg filmek számára

Bevezetés

Van néhány igazi gyöngyszem VHS gyûjteményedben? Sajnos elõbb, vagy utóbb a VHS kazettákon tárolt anyag tönkremegy, hisz igazán sem a BHS, sem a Super-8 rendszer nem alkalmas a filmek hosszú távú tárolására: minden lejátszás lecsippent valamennyit a kazetta élettartamából. A szalag mágneses leolvasása egyszerre csak picit ront a képminõségen, ez egy idõ után már érezhetõ lesz. A szimptómák: romló színinformáció, egyre rosszabb hang, s persze ott van a kazetták igazi ellensége, a szalag gyûrõdése is. Persze senki sem szeretné elveszíteni kedvenc filmjeit, nem igaz? Természetesen a kazetták átmásolhatók egy másikra, de ez önmagában is jelentõs minõségromlással jár.

A megoldást a CD és a DVD jelenti. Igazából a dolog rendkívül egyszerû: digitalizáljuk a filmeket egy TV-bemenetes, vagy capture-kártya, esetleg egy DV-kamera segítségével, a tisztítsuk ki a képanyagot, majd mehet a CD-re, vagy DVD-re történõ felírás. A mechanikusan leolvasott VHS kazettákkal, vagy Super-8 szalagokkal ellentétben az optikai médiát soha nem éri közvetlenül mechanikus hatás a használatkor – vagyis bármennyiszer is nézzük meg õket, a minõség ugyanolyan marad. Sõt a digitális formátumban tárolt anyagokat további minõségromlás nélkül másolhatjuk is – persze csak ha a célmédia legalább ugyanolyan kapacitású, mint az eredeti. A DVD és CD-korongoknak van még egy elõnyük: kevesebb helyet foglalnak.

Hogyan álljunk neki a digitalizálásnak? Mai cikkünkben összefoglaljuk mindazon lépéseket, ami a VHS és Super-8-as anyagok digitalizálásához kell.

A videóanyag digitalizálása önmagában még nem elég. Gyakran elõfordul, hogy az analóg eredeti felvételek igen zajosak, sõt itt-ott már a színek sem az igaziak, sõt esetleg másfajta képromlás is keseríti életünk. Szerencsére elég egyszerûen kezelhetõ eszközök léteznek ma már, amivel könnyedén felfrissíthetjük felvételeinket, új életet lehelve a megkopott, esetleg megsárgult filmekbe. Ráadásul nem kell feltétlenül vagyonokat kiadnunk egy-egy szoftverért, hisz nagyon jó ingyenes programok – mint a VirtualDub – is léteznek ebben a témában, amivel kényelmesen szerkeszthetjük kedvenc videóinkat.