Négyen a Core 2 alá

Négyen a Core 2 alá

Néhány hónappal ezelőtt a processzorok piaca egészen másképpen nézett ki, mint ma: a felhasználók az AMD Athlon 64 processzort favorizálták, hiszen nagyteljesítményű, s alacsony hőtermelésű volt. Az Intel Core 2 Duo processzora azonban mindent megváltoztatott, hiszen egyértelműen jobb riválisánál, a teljesítményt és a fogyasztást tekintve is.

Az Intel megújult dominanciája azonban nem állítja a feje tetejére a PC-s világot; továbbra is számos esetben az AMD rendszerek bizonyulnak jobb választásnak, hiába nem ők a leggyorsabbak. Összességében tehát a Core 2 Duo-ért többet kell fizetnünk, míg az AMD árcsökkentésekkel kíván versenyképes maradni. Az eredmény, hogy sok Athlon 64 X2 rendszer megfizethetőbb, mint a Core 2 Duo gépek.

A kérdés tehát az, hogy mindenképpen Core 2 Duo rendszerre kell-e hajtanunk? A válasz csak az lehet, hogy „nem szükségszerűen”. Ha valaki kevesebb pénzből gazdálkodik, akkor felesleges mindenáron Core 2-ra törekednie. Ha időtálló gépet szeretnénk, az AMD socket AM2 platformja és az Intel socket 775-je egyaránt megteszi. Az AMD hamarosan bemutatja 65 nm-es processzorait, az Intel pedig az első négymagos processzoron dolgozik – ezek mindegyike illeszkedik majd a jelenlegi foglalatokba.

Az Intel 975X platform

Jelenleg mindössze két alaplapi chipset érhető el a 775-ös platformhoz: az Nvidia nForce 590 SLI és az Intel 975X. Mindkettő támogatja a legújabb processzorokat, s a felső kategóriás alaplapokban a kibővített képességeket is. Nvidia chipsetre van szükség az SLI használatához, illetve 975X chipsetre, ha ATI Crossfire megoldásra vágyunk. (Ironikus, hogy ATI támogatással rendelkezik az Intel rendszere, hiszen a kanadai videokártya-gyártó mostanában vette meg az AMD.)

A 975X az Intel legfejlettebb chipsete felső kategóriás asztali gépekhez és belépő szintű munkaállomásokhoz. Minden 775-ös Pentium 4, Pentium D, Core 2 Solo és Core 2 Duo processzort támogat, FSB800 és FSB1066 buszsebességek mellett; memóriavezérlője kétcsatornás DDR2-800. Mint említettük, a chipset két grafikus kártyát támogat, PCI Express x8 sebességgel, de egyetlen kártya esetén x16 sebességre is lehetőség van.

A déli híd szerepében a népszerű ICH7R tetszeleg, ami támogatja a HD audiót, nyolc USB 2.0 porttal és hat x1 PCI Express csatornával rendelkezik. Van egy PCI busza és négy SATA/300 portja a meghajtók számára. Kezel egy UltraATA/100 csatornát is a hagyományőrzés jegyében, de támogatja az Intel Matrix Storage technológiáját is, vagyis több RAID-tömb összeállítását is lehetővé teszi a merevlemezekből.