Országúti kerékpár – szerelem két keréken

Országúti kerékpár – szerelem két keréken

A kerékpároknak megannyi típusuk van: bmx, városi, trekking, országúti. Ahány féle típus, annyi féle felhasználási terület és annyi féle különböző kaland és élmény vár a kerékpárosra.

Az országúti kerékpár, nevéhez hűen, országúti használatra lett tervezve. Kialakítása olyan, hogy valamennyi kerékpár típus közül ezzel lehet a lehető legrövidebb időn belül a leggyorsabb sebességre felgyorsulni. Nem hiába, hogy épp ezeket a típusú bicikliket használják a legnagyobb volumenű kerékpáros versenyeken is, így az országúti bringákat szokás más néven verseny kerékpároknak is nevezni.

De mitől is olyan gyors ez a bringa?
Az országútin minden egyes elem a sebességet szolgálja. A váz általában rendkívül könnyű (többnyire acél, alumínium, vagy karbon anyagú) és már megjelenésre is jóval vékonyabb a többi típusú kerékpárénál. Ehhez igazodnak a kerekek is, melyek szintén rendkívül keskenyek azért, hogy minimálisra szorítsák a légellenállást. Ami a legfeltűnőbb az országúti bringákon, az a kormány. Ez a bicikli típus jellegzetes kos formájú kormánnyal van felszerelve. A kormány fogása olyan testtartásra „kényszeríti” a kerékpárost, mellyel a légellenállás a lehető legkisebbre csökkenthető. Ebben az erősen előre dőlő testpozícióban hihetetlen sebességekre lehet szert tenni.

Kiknek ajánlott tehát az országúti bringa?
Azoknak, akik szeretik a sebességet. Ezeken a típusú kerékpárokon térül meg a leghatékonyabban a tekerésbe fektetett energia. Az országúti bringák hosszú távolságok gyors megtételére ideálisak. Így például országúti túrázásokhoz, sportoláshoz, testedzésre, hobbi gyanánt vagy akár kerékpáros versenyzésekhez ezek a legjobbak.

Ha egyszer megtapasztalja milyen egy klassz országútival szélsebesen szelni az utakat, garantáltan az élmény szerelmese lesz.