PC-memória: csak a tények

PC-memória: csak a tények

A boltban kapható legjobb memóriákról készülő, havonta jelentkező cikksorozatunk bevezető részében a PC-memóriáknak három fajtáját fogjuk ismertetni, s kihagyjuk a hordozható gépekben mostanában annyira elterjedt SODIMM-et (small outline dual in-line memory modul). Valószínűleg ez is feltűnik majd később, de a mostani áttekintésben csak a következő három típussal foglalkozunk:

  • DDR, vagyis Dual Data Rate (kétszeres adatsebességű) memória; kétségtelenül a ma kapható legrégebbi RAM-típus, túl a virágkorán, ennél már csak újabbakkal foglalkozunk. Bizony nem könnyű olyan alaplapot és processzort találni, ami ezt a fajta RAM-ot használja, ha új rendszert szeretnénk összerakni, bár még rengeteg működő rendszerben megtaláljuk. Nevét arról a tulajdonságáról kapta, hogy egyszerre két memóriacímet (adatbitet) képes elérni egy órajelciklus alatt (egyet a ciklus elején, a belépő fázisban, és egyet a ciklus végén, a kilépő fázisban). 2,5 volton működik (túlhúzáskor persze magasabb feszültségen) és a három közül ennek a legmagasabb az energiafelhasználása.4

  • DDR2, vagyis Double Data Rate 2 memória; a jelenlegi modern számítógépekben legelterjedtebb memóriatípus. Nem a legrégebbi, nem is a legújabb fajta, de a legtöbb készen kapható asztali és hordozható gépben ezt találjuk (a notebook-okban található DDR2 formilag különbözik, de sebessége és képességei megegyeznek az asztali gépekben találhatóval). Általában gyorsabb, mint a DDR, így annál nagyobb adatátviteli sebességre képes (a leglassabb DDR2 sebessége megegyezik a leggyorsabb DDR-ével). 1,8 volton működik, de túlhúzva, a DDR-hez hasonlóan, magasabb feszültségen. A három memóriatípust tekintve közepes az energiafelhasználása.

 

  • DDR3, vagyis Double Data Rate 3 memória; a mégújabb, méggyorsabb változat. Újra igaz, hogy a leglassabb változat (amit gyakorlatilag nem is lehet kapni), olyan gyors, mint a leggyorsabb előd (800 megatranszfer másodpercenként). Energiaigénye a legkisebb a három közül, működési feszültsége pedig 1,5 volt, illetve túlhúzva magasabb.