Régen volt: Navigáció a memóriák dzsungelében  (2 rész)

Régen volt: Navigáció a memóriák dzsungelében (2 rész)

Kingston Memory Search

A Kingston számos rendszert számon tart, viszont azok nincsenek a listában, amelyeknek nincs meg a sorszámuk a Kingstonnál. Az számon tartottak viszont kaphatók az online boltban, s a Kingston más alternatív gyártók linkjeivel is szolgál. A Kingston 49,99 dollár feletti rendelések esetén elengedi a 2-3 napos kiszállítás 6 dolláros díját.

A Kingston szolgáltatása volt a leginformatívabb. Egyértelműen kijelentette, hogy a modulokat párba válogatva lehet csak kétcsarnás módban használni, s azt is, hogy gyakorlatilag bármilyen konfiguráció 4 GB-ig elérhető a PÁRBA VÁLOGATOTT 128, 256, 512 és 1 GB-os modulokkal. Áraik viszont kissé magasnak tűntek, míg más gyártók kiválasztása meghosszabbította a keresési eljárást.

Mushkin Advisor

A Mushkin néhány feltétel teljesülése esetén egyedi eszközt kínál, amit a fejlesztő rendszerről, egy ActiveX vezérlő segítségével érhetünk el.

Történetesen a Dell Dimension 4600, amivel a fejlesztést intéztük volna, egy másik irodában foglalt helyet, s védett is volt a különböző ActiveX sebezhetőségektől – mégis egy másik rendszert használtunk. Ez Soyo P4I875P Dragon 2 v1.0 alaplappal, egy Celeron D 2.13 GHz CPU-val (3,20 GHz-re húzva FSB800 mellett), és két Corsair PC4000 DDR DIMM-mel volt felszerelve; két további slot szabadon maradt.

Mushkin Advisor

A Mushkin kijelzi a szóban forgó rendszer konfigurációját, beleértve a 875P chipsetet is; szerinte a legjobb PC3700 memóriát használni. Nem mutatta ki a modulok sebességét és késleltetését sem, s emellett megpróbált ránksózni egy egycsatornás modult.

Mushkin Advisor

A kosár két modult tartalmaz, amit a rendszerünk ismeretében választottunk ki. A modulok semmit sem tudunk meg, kivéve, hogy az SKU 999121 (ez egy sorozatszám, amire a Mushkin oldalán rákeresve egyetlen találat sincs).

PNY Konfigurátor

A PNY egy átfogó listát kínál az OEM gyártók termékeiről és az üzletben is kapható alaplapokról, így könnyen rálelhetünk nehezen megtalálható sorozatszámokra.

Két figyelmetlenségből eredő problémát fedeztünk fel a konfigurátorban. Az egyik, hogy a PNY nem teszi egyértelművé, hogy melyik modul PC3200-as és melyik PC2700-as, így a vásárlónak kell eldöntenie. A második, hogy nem ajánlja fel a párba válogatott modulok használatát a kétcsatornás működésre képes tesztgéphez. Viszont a PNY egyike azon három gyártóknak, akik feltüntették az RDRAM-ok sorozatszámait is.

Viking Konfigurátor

A Viking is lehetővé tesz lista vagy kereső alapján történő választást. Ez volt a harmadik gyártó, amelyik RDRAM sorozatszámokat is kínált; keresőjük pedig minden általunk keresett rendszert megtalált (a lenyíló mezőből néhány kimaradt). A Viking is feltüntette, hogy kétcsatornás üzemmódhoz párba válogatott RAM-ok kellenek. A lista nem tartalmaz árakat, viszont rövidsége miatt gyorsan ellenőrizhetők (ez ugyan még néhány lépést igényel).

Erőforrások kizárása?

Amikor öregebb vagy kevésbé népszerű rendszerekről van szó, néhány gyártó inkább az ajánlásokat követi, mintsem letesztelje a csipeket. Például, az Intel korai SE440BX dokumentációjában 128 MB-os modulonkénti, és 384 MB-os összkorlát volt feltüntetve, mégis 100%-osan stabilnak bizonyult három 256 MB-os, 16 chip-es DIMM-mel (784 MB). Ugyanezeket a modulokat használták az újabb RC440BX és SE440BX-2 chipsetekkel szerelt rendszerekben, lehetővé téve a két platform kompatibilitását. Ez jó alapot kínál a dokumentációk kiforratlanságára, így szemezgessünk is néhányból:

Apacer: az SE440BX nincs feltüntetve, de az RC440BX igen (256 MB/modul támogatása)
Corsair: az SE440BX nincs feltüntetve, de az RC440BX igen (256 MB/modul támogatása)
Crucial: az SE440BX feltüntetve (256 MB/modul támogatása)
Kingston: 256 MB-os modulok feltüntetve, 768 MB-os kapacitás szintén
Mushkin: 256 MB-os modulok feltüntetve, 768 MB-os kapacitás szintén
PNY: az SE440BX feltüntetve, az elméleti 128 MB/modul és 384 MB / alaplap korlátozásokkal; az SE440BX-2 nem, de a kompatibilis modulok fel voltak tüntetve
Viking: a 256 MB-os modulok feltüntetve az SE440BX-hez
A Crucial, a Kingston, a Mushkin, és a Viking az Intel rossz dokumentációja ellenére helyesen jelenítették meg az adatokat. Az Apacer, a Corsair, és a PNY kínál megfelelő modulokat ezekhez, mégis csak akkor jelennek meg ajánlatként, ha az adott alaplap a korláton belül van! A megoldás egyszerű: ha nem tetszik, amit látunk, nézzük meg más gyártó ajánlatát is.

Összefoglalás: több forrásból érdemes!

A rövid technológiai betekintő segítségével mindenki láthatja, mennyi probléma jelentkezhet a fejlesztési folyamat során. Szerencsére sok gyártó szolgáltatása teszi fájdalommentesebbé a folyamatot, viszont egyik sem tökéletes.

A legtöbb rendszerhez egyszerűen találtunk DDR és DDR2 modulokat, a régebbi rendszereket már csak kevesebb szolgáltatás ismerte. Az SDRAM-ok tekintetében a Crucial és a Kingston listája kiegészítik egymást, viszont csak a Mushkin, a PNY és a Viking tüntette fel egyedül az RDRAM sorozatszámokat.

A Crucial egyszerűvé tette a választást a széles termékskálával, a Kingstonnál pedig közvetlenül a gyártótól is rendelhetünk – kissé magasabb áron. A Mushkin árai jók voltak, bár az Advisor nevű eszközük közvetlen hozzáférést igényel a fejlesztendő géphez. Könnyen tekinthetnénk a Crucial-t győztesnek, mivel jelezte, hogy a tesztrendszer kétcsatornás működésre is képes.

A Corsair és a Viking azért érdemel említést, mert a beszerzési folyamathoz szükséges lépések száma egy-kettőre redulálódott: beütjük a sorozatszámot, s egy listából máris rendelhetünk.

A szolgáltatások a hiányosságok ellenére is jól működtek. Mivel ideális forrás nincsen, érdemes többet is megnézni, mielőtt elköltjük kemény munkával keresett pénzünket.