Retró: Elhódította a chipseteknek járó koronát az Nvidia?

Retró: Elhódította a chipseteknek járó koronát az Nvidia?

Az Intel Core 2 Duo processzorai már közel fél éve elérhetőek és nagyon kedvező fogadtatásra leltek. Annyira, hogy sokan küldenek email-t a véleményünket kérdezve, hogy melyik is a legjobb platform a Core 2 Duo rendszerhez. Egészen mostanáig a válasz egy Intel chipset lett volna, de megérkezett a konkurencia: az Nvidia nForce 680i SLI vezérlője akar lenni a vitathatatlan bajnoka a Core 2 Duo processzoroknak. Természetesen mi meg akartuk tudni, hogy valóban az is vagy sem…

Először is le kell szögezni, hogy bár a mai chipsetek különböző funkciókat támogatnak és más-más felhasználói réteget céloznak meg, semmilyen teljesítménybeli különbséget nem fogunk tapasztalni egy P965, 975X vagy nForce 680i SLI chipsetes alaplap között, amikor elindítjuk a Windows-t és nekiállunk napi teendőinknek. Csak ha a funkció-tudatos, teljesítmény-éhes vagy tuning-őrült tömegbe tartozol, akkor fogod igazán értékelni az óriási tuning potenciált és a beállítási lehetőségek garmadáit.

Az Intel P965 és 975X chipsetek jelentik a biztos alapot, egyrészt azért, mert a legtöbb Intel alapú rendszert az Intel saját chipsetje hajtja, másrészt pedig, mert az Intel processzorok tradicionálisan Intel chipsettel futnak a legjobban. Annak ellenére, hogy a 975X már több mint egy éve elérhető, még mindig felső kategóriás termének számít – az ICH7 déli híddal van párosítva és emiatt számos interfész opcióval rendelkezik. Viszont a legfrissebb vezérlő a P965, mely már az ICH8-as déli hidat használja, még több csemegével rendelkezik. Ma már rengeteg 965 és 975-ös alaplap elérhető.

Az Nvidia már 2001 óta jelen van a chipsetek arénájában. Annak ellenére, hogy az első nForce chipset megbukott, az nForce2 és az azt követő generációk egyre sikeresebbek lettek. Napjainkban az nForce 4 és 5 az egyik legjobb megoldás Athlon 64-es rendszerekhez, az Nvidia pedig azt reméli, hogy az nForce 6 az Inteles piacból is nagy részesedést hasíthat. Ez egy nagyobb üzleti szektor, de nehezebben lehet bejutni: az Nvidia már probálkozott az nForce 4 Intel Edition-vel, és bár a termék nagyon jó volt, nem tudott nagy részesedést elvenni az Inteltől.

Az nForce 6 chipset elvileg minden szempontból jobb, mint az Intel chipsetek: jobb túlhajtás, jobb tárolási alrendszer, jobb duál x16 PCI Express SLI grafika az Intel duál x8 PCI Express Crossfire támogatásával szemben, jobb hálózati támogatás és jobb memória autó-konfiguráció. Akkor ássunk a mélyére ennek az új chipsetnek és nézzük meg, hogy tényleg teljesít –e.