Segítség! Elveszett a telefonom! Mit csináljak?

Segítség! Elveszett a telefonom! Mit csináljak?

Egy korábbi, „A mobilfon-zűrzavar rendbetétele” című írásunkban szó volt egy elterjedt tévhitről, miszerint az elvesztett telefonokat le lehet nyomozni – vagy nem lehet, ami inkább igaz. Egy, a CNN oldalán megjelent cikkben a pennsylvania-i rendőrség megtalált egy Sprint-előfizetőt, akinek tízéves gyermekét így helikopteren azonnal be tudták szállítani a várt szívátültetésre. De mihez kezdünk egy nem működő telefonnal? Ha elromlott, mert leejtettük, és nem lehet megjavítani? És mit tegyünk telefonunk ellopása esetén?

Sok kellemetlenséget tud okozni az ellopott vagy elveszített telefon. Az egyszerűség kedvéért először ezekkel az esetekkel foglalkozunk, de később foglalkozunk a meghibásodással is.

Miért fontos?

Az első probléma, hogy ismerőseink listája rögtön hozzáférhető egy idegen számára, aki megtalálja a telefont. Ez akár zaklatási ügyekhez is vezethet – vevőszolgálatosként magam is találkoztam ilyennel. A tolvaj felhívhatja ismerőseinket, komoly galibát okozva – vagy minket kezdhet zaklatni, hiszen a legtöbb telefonon saját adataink is megjelennek. Ez különösen nagy probléma kormánydolgozók számára, vagy aki titkos munkát végez, munkája és kapcsolatai bizalmas jellege miatt.

Másik lehetséges probléma az előfizetésünkhöz való hozzáférés. Valaki fog egy telefont, online regisztrál szolgáltatásokra, és jól összezavarja az eredeti tulajdonos életét. Vagy egyszerűen megváltoztatja szolgáltatásainkat, bejegyzett címünket, újabb telefonokat vesz számlánk terhére stb. Elég ehhez egy gondatlan vevőszolgálatos, aki nem törődik az előfizető biztonságával.

A legtöbb telefon fotókat és dokumentumokat is tárolhat. Személyes jellegüknél fogva ebből is komoly gondok adódhatnak.

Végül, hozzáférhetnek hangüzeneteinkhez. Néhány telefon megjegyzi a jelszót, és automatikusan megadja, amikor hangpostánkat tárcsázzuk. Kedves, ugye? A kijelzőn nem látjuk, mi történik, csak tárcsázzuk a hangpostánkat, majd halljuk, hogy „Önnek üzenete érkezett…” Nem túl biztonságos, igaz?