Tavaszi VGA Táblázatok 2007

Tavaszi VGA Táblázatok 2007

Új Direct3D/DX10 kártyák kerültek fel a táblázatokra Évente kétszer össze szoktuk szedni a fellelhető új videokártyákat, és egy nagy tesztelést tartunk. Az elmúlt két évben a megszállottak számára az erősebb kártyák piaca folyamatosan változott, de a Nvidia 8000-es családjának megjelenésével a mérleg egyértelműen ebbe a Nvidia irányába dőlt.

A világ, még mindig a cáfolatra vár, miszerint az AMD, aki nemrég megszerezte az ATI-t hamarosan megjelenteti a R600-as modelleket. A mi véleményünk alapján a felsőkategória piaca továbbra is ingadozni fog, a teszteredményektől függően, de a legérdekesebb változások az alsó és középkategóriában várhatók. Ez valószínűleg bizonyítani fogja a vásárlóknak, hogy megfelelő teljesítményű videokártyákat lehet majd venni mérsékelt áron.

A tavalyi évben jelentettük meg először az interaktív táblázatainkat, ami a vásárlóknak nagy segítség, mert bemutatja minden kártya tudás és érték arányát. Emellett a játékosoknak is segít megtudni, hogy egy adott játék melyik kártyával fut a legjobban. A jelenlegi táblázatainkban egészen a Nvidia GeForce 8800 GTX-ig bezárólag bemutatunk mindent, kivéve a G84 és G86 processzora alapulókat, mivel azoknak a tesztelésére egyelőre még nem volt elegendő időnk. Az AMD/ATI is készen áll az új processzorral szerelt kártyacsaládjának a megjelentetésére, tehát le fogjuk tesztelni azokat is a Nvidia legújabb kártyáival együtt, amint kaphatóak lesznek a piacon.

Nagyon sok időbe telik ekkora mennyiségű videokártyát letesztelni szimpla és duál konfigurációban. Hogy egy kicsit lerövidítsük a tesztelések idejét, az eddig próbált felbontásokat leszűkítettük a legtöbbek által használtakra (1024×768 és 1280×1024). A LCD kijelzők elterjedésével megjelentek a szélesvásznú kialakítások, tehát ezért ezt a felbontást (1920×1200) bevettük a tesztjeinkbe, azok számára, akik gondolkodnak az ilyen képernyők vásárlásán, vagy a már meglévő LCD-jükhöz szeretnének megfelelő videokártyát választani.

Akárcsak ti, mi is már nagyon várjuk az újabb DirectX 10 kompatibilis játékokat, és amint egyre több megjelenik, rögtön be fogunk számolni róluk. Egyelőre ezekből válogathatunk:

Battlefield 2142
Dark Messiah of Might and Magic
Doom 3
Microsoft Flight Simulator X
Elder Scrolls IV: Oblivion
Prey
Warhammer: Mark of Chaos
3DMark06

A táblázatokat két részre bontottuk: az egy és a több processzoros kártyákéra. Ez jobb megoldásnak tűnt, mint az összes kártyát egy helyen megjeleníteni. Az olvasóink visszajelzései alapján ez megkönnyítheti nekik megtalálni azt, amit keresnek. Ha bármilyen ötletetek, vagy hozzászólásotok lenne, akkor bármikor jelezhetitek ezt felénk.

Végezetül szeretnénk felhívni a fegyelmeteket arra, hogy minden bizonnyal mostantól nem lesznek már új AGP interfészes kártyák a táblázatokban, mivel az alaplapgyártók többsége már nem használja fel ezt a technológiát.

VGA Charts 2007

Dual & Quad VGA Charts 2007