THG Tuning Teszt: Core 2 Extreme vs. Athlon 64 FX-62

THG Tuning Teszt: Core 2 Extreme vs. Athlon 64 FX-62

A leggyorsabb x86-os rendszerek összehasonlítása

Egyikük jó ideje sztár már, míg a másik most kezdte meg felívelő karrierjét. Az AMD Athlon 64 FX-62 és az Intel Core 2 Extreme egyaránt a csúcsra törnek, hiszen ők napjaink leggyorsabb x86-os processzorai. Kezdjük el a versenyt, szembeállítva a korábbi bajnokot az újjal.

Ebben a csatában csak a teljesítmény számít. Feltérképezzük a hőstabilitás korlátait, mindkét nagykutya esetében. Az Intel új processzora csak most érkezett meg a boltok polcaira, amire az AMD hatalmas árcsökkentéssel válaszolt.

A Core 2 processzorcsalád normál tagjainak tesztje már előrevetítette, hogy az Extreme mire lehet képes. Ezúttal az Athlon 64 FX-62 áll vele szemben, amit nevezhetnénk inkább FX-66-nak, ugyanis órajelét 3.05 GHz-re növeltük. A memória 508 MHz-en működik annak ellenére, hogy alapsebessége 400 MHz. Ez az érték az AMD által hivatalosan elismert maximumnál 25 százalékkal több.

A Core 2 Extreme esetében a 3.68 GHz-es órajel a memória számára 555 MHz-et jelentett, ami az alap 400 MHz-hez képest 39 százalékos növekedés. Ez teszi lehetővé 2006 kérdésének megválaszolását: vajon elvesztette az AMD a csatát az Intellel szemben? (Az új versenyző nem teljesített rosszul; a tuningolt Athlon 64 FX-62 elképesztően felgyorsult.)

Akik $1000 dollárt hajlandók kifizetni egy CPU-ért, gondolkozzanak el, hogy vajon jó megoldás-e ez. A válasz: abszolút nem. A tuning lázában égve a THG mérnökei a lehető legtöbbet igyekeztek kihozni a platformokból, s láthatóan sikerült is nekik.

Az AMD tuning-védelemmel látta el a RAM-ot AM2-es processzoraiban, így a memória nem hajlandó 400 MHz fölé menni. Az Nvidia SLI chipsetek azonban megkerülik ezt, így nekünk sikerült 254 MHz-is beállítani.