Tuning kalauz 2. rész: Ajánlott komponensek és beállítások

Tuning kalauz 2. rész: Ajánlott komponensek és beállítások

Tehát szeretnétek tuningolni…

Akkor tehát elolvastátok a nemrégiben megjelent Tuning kalauz 1. részét és úgy gondoltátok, hogy az előnyök nagyobbak, mint a kockázat. Sajnos, a jelenlegi alkatrészeitek már öregek és így is a határon teljesítenek. Mi a teendő?

A túlhajtásra a legjobb indok a jelenlegi alkatrészekből kihozni a maximumot, de ha kész vagytok bővíteni, akkor a még el nem költött pénzetekért szeretnétek egy kis extrát is. Van néhány tuti tippünk a túlhajtást illetően, melyek biztos segítenek nektek!

Túlhajtható processzorok

Ha a legújabb socket típusokra hagyatkozunk csak, akkor is óriási alaplap választékból szemezgethetünk, melyek később is bővíthetőek. Ezért az AMD Socket AM2 és az Intel Socket 775 platformokra koncentrálunk most. Az alacsony árú processzorok már 50$ (kb. 10000 Ft) alatt, míg a közepes választékunk 200$ (40000 Ft) vagy kevesebbe kerül.

A következő magok 55C alatt tartva érik el a maximum sebességüket. Érdemes fejben tartani, hogy a hőtermelés növekszik a sebesség és a feszültség növelésére is, így az ajánlott maximumnál kicsit alacsonyabb feszültséggel jobb tuning teljesítményt érhetünk el, ha a hűtés válik a korlátozó faktorrá.

Alacsony árú AMD: Socket AM2-es Sempron

Az AMD Sempron Manila mag híres a túlhajtási potenciáljáról, a legolcsóbb változata az 1.6 GHz „2800+” modell. Bár láttunk már olyan vad tuningolokat, akik jóval 1.60 V és 2.6 GHz felett járatták a rendszert, mi mégis 1.5 V-t javasolunk, így egy évnél többet is megérhet a CPU.

A tulajok könnyen elérhetik a 2.4 GHz-es sebességet 300 MHz HyperTransport órajellel, a gyári hűtő használatával. Azért nyugodtan lehet tovább is próbálkozni!