TV és videófelvevõ PC-n

TV és videófelvevõ PC-n

Bevezetés

A PVR-piac jelentõs változáson ment keresztül az elmúlt egy évben (az akkor helyzetrõl a SnapStream PVS version 2 bemutatójában lehet olvasni). A TiVo azóta is piacvezetõ, hisz mindent megtett azért, hogy a tartalomszolgáltató társaságok kedvére tegyen. A ReplayTV ezzel szemben rendesen összerúgta a port több nagyágyúval is: Paramount, Universal, Disney, CBS, ABC és NBC. Az említett cégeknek nem volt kifejezetten ínyükre a ReplayTV „CommercialAdvance” szolgáltatása (ami pedig a régóta létezik a hagyományos videórekorderekben), de az Internetes megosztási lehetõség sem. A csõd után a SonicBlue-t, s így a ReplayTV-t is a D&M Holdings vette meg (a Denon és Marantz termékek készítõje). Kíváncsian várjuk, hogy mennyire lesz sikeres a ReplayTV az új tulajdonos szárnyai alatt.

A TiVo és a ReplayTV eltérõ pályája tulajdonképpen a DRM-rõl és a hirdetési bevételekrõl szól. A felhasználók kevesebb reklámot és több tartalmat akarnak, ám a hirdetõk nem szeretnék, hogy csökkenjen a reklámok hatása. A tartalomszolgáltatók pedig úgy érzik, hogy a netes megosztással komoly bevételtõl esnek el.

Ami a DRM-et illeti, az Atlanta Scientific szállítja a DVR kábel-boxokat a kábeltársaságoknak, a Microsoft pedig Windows Media Center PC-ket kínál, amely hardveres kódolásra is képes, s tulajdonképpen egy komplett, integrált hardver és szoftvercsomag.

A nyílt licenszek kedvelõit az Apex Digital szolgálja ki (róluk fillérekért kapható, régiókód-mentes DVD-lejátszóik nyomán hallhattunk), hisz már be is jelentette ingyenes Linux-on alapuló DVR-jét, s a FreeVo, illetve a MythTV már elérhetõek béta verziók formájában.

Számos grafikuskártya-gyártó is kínál PVR-képességekkel megáldott kártyákat (vagyis szoftveres, vagy hardverek kódolásra képes kártyák, PVR-szerû szoftverrel).

A PVR-piac tehát nagyot nõtt, legalábbis eszközök tekintetében. A felhasználók száma már egy más kérdés. A SnapStream-nek eddig éppen csak sikerült megvetnie a lábát, de még nem sikerült tömeget meghódítania.