Vajon a Chipset és GPU Párosítás Számít?

Vajon a Chipset és GPU Párosítás Számít?

Amióta a Nvidia megjelent az első chipset-jével, a kezdő felhasználók mind abban a hitben voltak, hogy érdemes a chipset-tel egyező márkájú videokártyát vásárolni. Általánosságban viszont elmondható, hogy a Nvidia chipset-eknek nem jelentett soha problémát az ATI videokártyák használata, és ennek a fordítottja is igaznak bizonyult, amikor az ATI is megjelentette a saját chipset-jét.

De miért tenne bárki is ilyet? A válasz két évvel ezelőtt egyszerű volt, akkoriban a Nvidia egyértelműen vezette a chipset piacot, és az ATI pedig a grafikus kártyák piacát, ez még a 9700 Pro és a FX 5800 videokártyák idejében volt. De mára a chipset-ek gyártói megpróbálják a vásárlókat rávenni arra, hogy az alaplaphoz megfelelő videokártyát vegyék, igaz az csak kevés plusz funkciót tud nyújtani (például ilyen a SLI és a Crossfire), de ezeket az átlagos vásárlók nem használják ki. Igaz, hogy sok olyan felhasználó van, aki szeretne több videokártyát a rendszerébe rakni, hogy több monitort vagy kijelzőt használhasson, de ehhez nem kell a videokártya márkájával megegyező chipset-ű alaplapot vásárolni.

A normális elvárásoktól eltekintve, mint a kompatibilitás és a különböző speciális lehetőségek, mint a SLI és a Crossfire, nagyon kevés cikk született a különböző chipset és videokártya kombinációk teljesítményéről. Természetesen a gyártók úgy optimalizálják a chipset-jeiket, hogy azok jobban szerepeljenek az ugyanolyan márkájú grafikus kártyákkal. Viszont ha ez így van, akkor mégis talán érdemes elgondolkodni a megfelelő párosításon.

De a teljesítménymérés majd felfedi a valóságot: Sok vásárló folyamatosan javítja fel a gépét, ahelyett, hogy egy teljesen újat vásárolna. Tehát a márkák párosítása segítségükre lehet ebben

A Teszt

Ez a cikk nem arról fog szólni, hogy melyik gyártó vezet a videokártyák vagy a chipset-ek terén. Inkább az lesz a lényege, hogy a nagy cégek felhasználnak e apró trükköket arra, hogy javítsák a teljesítmény adataikat. Egy pár ilyen fogásról már eddig is tudtunk, mint például az automatikus GPU vagy PCIe órajel emelés, vagy azok a bizonyos BIOS opciók, amiket a tesztelések előtt illene kikapcsolni, hogy az eredményeket össze lehessen hasonlítani. A manuális túlhajtást mind a két nagy gyártó támogatja, így bárki, aki megveszi a terméküket még többet hozhat ki belőle.

Ehhez viszont minden esetben a legújabb ATI vagy Nvidia videokártyával kell, hogy rendelkezzünk, amiken nincsen az automatikus túlhajtás bekapcsolva.