Videószerkesztés kezdõknek: Matrox RT.X10

Videószerkesztés kezdõknek: Matrox RT.X10

A Trend: “kis” hardver, nagy tudás

Sok kezdõ gondolja úgy, hogy egy IEEE1394/Firewire csatoló már elég is ahhoz, hogy a digitális videókamera felvételeit PC-re másolhassák, ahol késõbb már szerkeszthetik is. Természetesen amikor megpróbálják, rögtön szembesülnek majd a korlátokkal. Egy professzionális szoftver, illetve a szükséges célhardver nélkül nem jutnak túl messze. A Matrox RT.X10 750 dollárért megfelelõ megoldást kínál a kezdõ igényekre.

Az ár minimumon tartása érdekében a Matrox kártyája kizárólag a DV formátumot támogatja – ám a legtöbb digitális kamera úgyis ezt használja. Nagyobb testvéreihez – az RT.X100-hoz, illetve RT2500-hoz – képest a Matrox X10 sokkal kevesebb valós idejû effektust képes kezelni, ám ennek ellenére egy kezdõ számára még így is rengeteg lehetõséget kínál. Az RT.X100-zal, illetve RT2500-zal ellentétben az X10 nem kínál közvetlen MPEG-2 támogatást sem. A kártya segítségével végül is lehetséges az MPEG-2/ DVD, illetve MPEG-4/ DivX formátum kezelése is, ám csak idõigényes konvertálás fázisok közbeiktatásával.

Mit is kapunk?

A €749-es ár sokak számára túl magasnak tûnhet, de szerintünk mindezért cserébe igen sokmindent kapunk. A csomagban az analóg és digitális videókamerákat egyaránt támogató grafikus csatoló lapul. A szerkesztendõ anyagot FireWire (digitális), illetve S-VHS, vagy kompozit csatlakozó segítségével tölthetjük fel a gépre. A szoftvercsomag az Adobe Premiere videószerkesztõ-szoftvert, illetve az ezt kibõvítõ Matrox segédprogramokat tartalmazza. Összehasonlításképpen az Adobe Premiere egyfelhasználós licensze az Adobe honlapja szerint 811 dollárba kerül.