Xeon Woodcrest vs. Opteron

Xeon Woodcrest vs. Opteron

A Woodcrest képes megtörni az Opteron dominanciáját?

A mai nap fordulópont az Intel életében. A jó profit és a folyamatos cikkezés ellenére a cég neve az utolsó 18 hónapban kissé megkopott. Az AMD processzorokkal összehasonlítva a Pentium és a Xeon vonalak rendszerint hőtermelésben és fogyasztásban emelkedtek ki. Beletelt egy időbe, amíg ezek a hátrányok a piaci részesedésben is tükröződni kezdtek. De amikor mindez megtörtént, a részvényesek nem voltak túl boldogok. Az Intelnek lépnie kellett. Gyorsan.

A Core 2 mikroarchitektúra a fentiek ellensúlyozására született – néhány hónapnyi kemény munka után az Intel mindent helyrehozott. A mai processzorokat gyorsabbnak és hatékonyabbnak ígérik, mint az ellenlábas termékei. A Xeon szerverprocesszor most indul, a Core 2 Duo asztali és notebook változatai pedig majd csak később.

Az Intel marketing divíziója elképesztő munkát végzett, hiszen a legtöbb technikai részlet, a kódnevek és a terméknevek jól el lettek találva, s mindenki időben tudomást is szerzett róluk. A lepel az Intel Developer Forum tavalyi rendezvénye alkalmával lett lerántva a többmagos, energia hatékony processzorokról; majd rendkívül sok információt publikáltak az új mikroarchitektúrával kapcsolatban, az IDF 2006 tavaszi rendezvényén. Az Intel lehetőséget nyújtott arra is, hogy a cikkírók teszteljék a Core 2 rendszereket. Ennek az eredménye, hogy minden jól informált felhasználónak és tesztelőnek többé kevésbé pontos elképzelése volt arról, hogy mit várhat a Core 2-től.

Az elkövetkezendő hetekben meglátjuk majd, hogy az elképzeléseknek mi közük van a valósághoz. Ez a cikk a Xeon 5100 család (Woodcrest) technikai adataival és a Bensley platformmal (5000 chipset) foglalkozik. Ezután nyújtunk egy átfogó összehasonlítást az AMD Opteron 285 és a Xeon 5160 kapcsán.