Zenelejátszás az autóban iPod-ról

Zenelejátszás az autóban iPod-ról

Utazás közben jó dolog a rádióhallgatás, de a hegyekben – vagy éppen egy alagútban – gyengül a vétel, és persze a DJ ízlése sem mindig egyezik a miénkkel. Ahelyett, hogy utazás előtt minden zenénket CD-re írnánk, vigyük magunkkal azt az eszközt, amin a kedvenceink vannak: hallgassuk iPod-unkat az autórádión egy FM-transzmitter segítségével. Nincs szükség bonyolult beállításokra, elég bedugni, keresni egy üres frekvenciát és elindítani. Csak ne vezetés közben kezdjünk lejátszási listákat összeállítani…

Kipróbáltunk néhány FM-transzmittert, amelyek egy része csak iPod-dal működik, másik része bármilyen MP3-lejátszóval. Némelyiket csak autóban tudjuk használni, de van olyan is, amit az otthoni rádiókészülékkel is foghatunk.

Figyeljünk oda a transzmitter csatlakozójára. Amelyik az iPod dokkolóján keresztül csatlakozik, az jobb minőségű jelet kap annak vonalkimenetéről, mint a fejhallgatókimenetről. Az iPod-on teljesen le is vehetjük a hangerőt – ezzel energiát megtakarítva -, mert a rádión szabályozhatjuk azt. Ilyen lehetőség nincs, ha a transzmitter a fejhallgatókimenetre csatlakozik, cserébe viszont nem csak iPod-dal tudjuk használni.

Autórádiónk és hangszóróink mellett az éppen fogható erős rádiójelek is hatással vannak a hangzás minőségére. Azt se feljetsük el, hogy bár az autó zárt tere ideális zenehallgatáshoz, a menetzaj bizonyos mértékben rontja ezt az élményt.

Az általunk vizsgált transzmitterek egyaránt működnek az USÁ-ban és Európában, illetve más országokban. Ma már legálisan használhatjuk az Egyesült Királyságban – korábban csak megvenni volt szabad -, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen transzmittert választhatunk. Az Egyesült Királyságban csak CE minősítéssel rendelkező eszközök használata megengedett. Gyakorlatilag minden ország kicsit más frekvenciatartományt használ, így egy adott régióra hangolt transzmitter lehet, hogy egy másik régióbeli autórádiónak túl kevés vagy túl sok frekvencián sugároz. Ha a transzmitteren választhatunk az USA-beli és nemzetközi frekvenciatartomány között, akkor magunkkal vihetjük utazásunkra, jó eséllyel találunk üres frekvenciát.

A memóriában eltárolt beállításokat gyorsan előhívhatjuk, ha olyan helyre utazunk, ahol a jelenleg beállított frekvencia foglalt; ez abban az esetben a leghasznosabb, ha gyakran utazunk ugyanoda, és megkeressük a legjobb frekvenciát. Ha a transzmitter kikapcsolás után nem jegyzi meg az utoljára használt beállítást, legalább egy memóriahelyre szükségünk lesz, hogy ne kelljen minden alkalommal behangolni.