Önkéntes nyugdíjpénztár előnyök összefoglalva

Önkéntes nyugdíjpénztár előnyök összefoglalva

Amikor a legmegfelelőbb öngondoskodási formát keressük, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár előnyeit mindenképpen alaposan át kell tanulmányoznunk. Míg ugyanis az ezredforduló környékén még csak kongatták a vészharangokat, miszerint az állami ellátórendszer idővel már nem lesz elégséges a stabil megélhetéshez, addig ez mára már lassan valósággá válik. A fejlett országokhoz hasonlóan ugyanis hazánkban is egyre fogy az aktív keresők aránya, márpedig a társadalombiztosítási rendszer alapjait az általuk befizetett járulékok adják.

Ennek következményeit nem csak az egészségügy, de a nyugellátás is megérzi. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy kiváló eszközt jelent a takarékoskodásra, ám csak akkor, ha kihasználjuk a benne rejlő potenciált. Ezért aztán minden kondícióval tökéletesen tisztában kell lennünk és persze az sem mindegy, a jelenleg elérhető, száznál is több portfólióból melyikre esik végül a választásunk. Szerencsére a Grantis önkéntes nyugdíjpénztár tanácsadásán minden lényegi információt megkapunk ahhoz, hogy olyan konstrukció mellett tehessük le voksunkat, ami minden szempontból passzol igényeinkhez.

Ne halogassuk anyagi biztonságunk megteremtését

Amellett, hogy kizárólag a preferenciáinknak megfelelő eszközzel érhető el a kívánt eredmény, legalább ilyen fontos az is, hogy időben cselekedjünk. Noha amikor a korhatár elérése még évtizedekre van, könnyedén azt gondolhatjuk, a takarékoskodás kérdése még nem aktuális, ám ez korántsem helytálló. Tudniillik minél nagyobb távlatok állnak a rendelkezésünkre, annál egyszerűbben megvalósíthatók elképzeléseink. A statisztikai átlagot tekintve azt láthatjuk, közel másfél évtizedet töltünk majd el nyugdíjasként. Azt pedig talán nem is kell túlságosan megmagyarázni, miszerint az erre az időre elegendő keresetkiegészítést mennyivel egyszerűbb két évtized alatt összegyűjteni, mint mondjuk 5-10 év alatt. Erre a célra az önkéntes nyugdíjpénztár mellett még számtalan forma alkalmas, ugyanakkor, ha mindezt nehézségek nélkül szeretnénk elérni, akkor már 30-40 éves korunkban el kell kezdenünk megtakarítani.

Önkéntes nyugdíjpénztár előnyök

Az első és egyben legfontosabb lépés ilyenkor megtalálni azt a konstrukciót, ami leginkább illeszkedik elvárásainkhoz és lehetőségeinkhez. Noha a klasszikus alternatívák mind a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek, nem szabad figyelmen kívül hagynunk az állami támogatással rendelkező lehetőségekben rejlő potenciált. Jelen pillanatban három ilyen eszköz érhető el a kínálatban, nevezetesen az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ezek azonban jelentősen eltérnek egymástól és messze a pénztári forma tekinthető a leginkább rugalmasnak. Az előre összeállított portfólióknak hála semmiféle befektetési tapasztalatot nem igényel, mindemellett a Teljes Költségmutató vizsgálatánál azt láthatjuk, hogy kifejezett olcsónak is tekinthető. Ugyan az első évtizedben nem férhetünk hozzá pénzünkhöz, ám ezt követően háromévente adómentesen kivehető a hozam, ami szintén hatalmas előny lehet.

Alaposan mérlegeljünk, mielőtt döntenénk

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, miszerint a többi, kötött célú megtakarítási formához hasonlóan, itt is számolnunk kell bizonyos hátrányokkal. Meglepő módon az önkéntes nyugdíjpénztár esetében a legfőbb hátulütő épp a legnagyobb előny is egyben. Tudniillik ez az eszköz talán túlságosan is megengedő, hiszen a befizetések elmaradása gyakorlatilag semmiféle komolyabb retorzióval nem jár. Ugyan az elért hozamból vonják a tagdíjat, ám ha az elfogy, további büntetésekkel nem kell számolnunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy a saját elhatározásunkon kívül egyéb motiváló erő itt nincs, ez pedig könnyedén oda vezethet, hogy felhagyunk a rendszeres befizetésekkel. Kellő kitartás mellett azonban ez egy kiváló alternatívát jelent időskori anyagi biztonságunk megteremtésére.