AMD 4×4 Platform és Athlon 64 FX-70

AMD 4×4 Platform és Athlon 64 FX-70

Athlon 64 FX-70: kétmagosok duplán

A Core 2 Duo júliusi indítása fordulópont a processzorok világában, mivel ezzel veszítette el az AMD dominanciáját az Intellel szemben az asztali piacon – ami közel három évig tartott. A Core 2 Duo egyszerűen szólva gyorsabb és energiatakarékosabb, mint az Athlon 64 termékvonal. Az AMD visszakényszerült tehát a tervezőasztalhoz, de addig is csökkentette processzorainak árait. Hölgyeim és uraim, megérkezett: a 4×4 Quad FX platform, ami két socketes Direct Connect architektúrát kínál a fanatikusoknak.

Nem titok, hogy az Intel gyártási technológia terén legalább kilenchónapos előnnyel rendelkezik. Az összes Core 2 Duo csip és a legújabb Xeon-ok is, s számos Pentium D CPU már 65 nm-es eljárással készül. A kisebb tranzisztorok teszik lehetővé az alacsonyabb fogyasztást, a nagyobb cache-memóriát és több mag elhelyezését egy csipen. Emiatt van, hogy az Intel négymagosának nincs AMD-s megfelelője. A tény az, hogy az AMD jelenlegi 90 nm-es SOI technológiája fejlettebb, mint az Intel megfelelője, bár ez nem sokat segít – a 90 nm-es négymagos túl nagyméretű és drága lenne.

Az AMD december 5-én mutatja be első 65 nm-es processzorait, amelyek a jövőbeni négymagosok alapját képezhetik. A kezdeti 65 nm-esek a belépő szintet célozzák meg, így várnunk kell még a felső kategóriás megfelelőkre. A 65 nm-es négymagos Agena FX, ami dedikált, egyesített L2 cache-sel rendelkezik majd, nem várható 2007. előtt. Addig is kellett egy olyan megoldás, ami segít tartania a lépést az Intellel, az innováció terén. Fontos ez, mivel az első 45 nm-es Intelek 2007. vége felé várhatóan megérkeznek.

A Quad FX technológia végül is az Opteron-világból származik, hiszen két Socket 1207-es foglalattal ellátott alaplap kell hozzá, amin az Nvidia nForce 680a chipset és két Athlon 64 FX-70 CPU teljesit szolgálatot. Az Opteronokkal ellentétben a Socket 1207-es Athlon 64 FX-ek nem igényelnek ECC-s memóriát; hagyományos DDR2-800 DIMM-ekkel működnek – kettővel processzoronként. A nagyobb vonzerő érdekében az AMD olyan FX-70 csomagokat kínál, amelyek két FX-70, FX-72 vagy FX-74 processzort tartalmaznak (2.6 – 3.0 GHz).

Az igazi kérdés persze az, hogy mi ennek az egésznek az értelme – erre kerestük a választ tesztjeinkkel.